PRAVOSUĐE

Za pola godine broj neriješenih predmeta smanjen za 16.037!

Povećanje broja riješenih predmeta zabilježeno samo u Sudu BiH

U Sudu BiH povećan broj predmeta. Arhiva

Piše: E. HALIMIĆ

29.9.2018

Broj neriješenih predmeta u prvih šest mjeseci ove godine u bh. sudovima smanjen je za 16.037 ili za pet posto, navodi se u polugodišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Dodaje se da je najveće smanjenje broja neriješenih predmeta zabilježeno na nivou općinskih sudova (11.764 predmeta ili sedam posto), a najveće povećanje u Sudu BiH.

Najmanji priljev

- Ukupan broj predmeta primljenih u prvom polugodištu ove godine, u odnosu na isti period lani, smanjen je za 3.864 ili dva posto. Najmanji priljev zabilježen je u općinskim sudovima – navodi se u izvještaju.

U prvih šest mjeseci riješeno je 204.429 predmeta, što je svega jedan posto manje nego u istom periodu lani.

- Povećanje broja riješenih predmeta zabilježeno je samo u Sudu BiH – naglašeno je.

Između ostalog, za 66 posto (81 predmet) povećan je broj predmeta u kojima je nastupila zastara.

- Ovakvo povećanje broja predmeta u kojima je došlo do zastarjelosti krivičnog gonjenja uzrokovano je u najvećoj mjeri zakonodavnim izmjenama do kojih je došlo prošle godine. Naime, novim Krivičnim zakonikom RS propisani su kraći rokovi za nastupanje zastarjelosti krivičnog gonjenja – pojasnili su za „Avaz“ iz VSTV-a.

Podignute optužnice

Kada je riječ o radu tužilaštava, u izvještaju se navodi da je broj podignutih optužnica za 248 ili četiri posto manji nego u prvoj polovini prošle godine.

 - Kantonalna tužilaštva podigla su više optužnica, dok su okružna tužilaštva, Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo Distrikta Brčko podigli manje optužnica nego u istom periodu lani – naglašeno je.

Dodaje se da su, postupajući prema podignutim optužnicama, sudovi tokom prvih šest mjeseci ove godine donijeli 6.234 osuđujuće presude protiv 7.588 osoba.

U šest posto ili 423 predmeta donesene su oslobađajuće presude u odnosu na 568 osoba. U strukturi sankcija, kao i ranijih godina, dominiraju uvjetne kazne koje su izrečene u skoro sedam od deset presuda (66 posto).

Rast broja predmeta u tužilaštvima

 - Za tri posto (455 predmeta) smanjen je i broj neriješenih predmeta protiv poznatih počinilaca. Broj neriješenih predmeta smanjen je u kantonalnih tužilaštvima za 670 predmeta ili osam posto. Dok je u drugim tužilaštvima broj takvih predmeta porastao – navodi se u izvještaju VSTV-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.