SARAJEVO

Evidentno povećanje potrošnje u predizbornoj kampanji

Neregularnosti koje smo otkrili nalaze se u svim postupcima, a polaze od faze planiranja, kaže Martinović

Važeći zakon neadekvatno regulira ovu oblast

E. HALIMIĆ

3.10.2018

Neplanirane, a realizirane javne nabavke, višestruka i ponovljena kršenja Zakona o javnim nabavkama BiH, značajno uvećanje potrošnje javnih sredstava, neke su od specifičnosti otkrivenih tokom monitoringa koji je obuhvatio 3.580 procedura.

Zaključak je to monitoringa koji su proveli i jučer predstavili timovi Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencije Eda, "Transparency Internationala BiH" (TIBiH), Centra za istraživačko novinarstvo BiH i UG "Tender".

Pojasnili su da je ukupna vrijednost javnih nabavki koje su bile predmet monitoringa iznosila 1.645.189.461 KM sa PDV-om.

- Uočili smo da važeći zakon neadekvatno regulira ovu oblast. Također, uočili smo da je i broj postupaka i ukupna vrijednost javnih nabavki uvećana za 30 posto u izbornoj godini u odnosu na 2017. – kazao je Mervan Miraščija iz Fonda za otvoreno društvo.

Aleksandra Martinović iz TIBiH kazala je da su tokom monitoringa očekivali da će se veliki broj javnih nabavki realizirati prije početka predizborne kampanje.

- Međutim, broj javnih nabavki u septembru, dakle tokom predizborne kampanje, bilježi značajan rast u odnosu na prošlu godinu. Neregularnosti koje smo otkrili nalaze se u svim postupcima javnih nabavki, a polaze od faze planiranja. Evidentan je porast i izmjena prvobitnih planova javnih nabavki, a do njega dolazi što zbog lošeg planiranja, ali i ovih hitno nastalih potreba baš u vrijeme predizborne kampanje – pojasnila je Martinović.

Dodala je da je najveći broj izmjena planova javnih nabavki imala "Elektroprivreda BiH", čak 24 puta tokom ove godine.

- Po ostalim nivoima ističe se Fond zdravstvenog osiguranja RS s povećanjem nabavki za 44 miliona KM, interesantna je i Direkcija za ceste SBK s povećanjem od 19 miliona KM. Koliko je septembar važan, govori i primjer Direkcije za ceste TK, koji su nekoliko puta u toku godine mijenjali planove javnih nabavki, a posljednjim izmjenama ubačeno je više od 20 novih nabavki, od čega čak je 11 predviđeno da se završi u septembru – naglasila je Martinović.

Kako je pojašnjeno na konferenciji, nepravilnosti su uočene u svim aspektima javnih nabavki.

- Pravilo je da ugovorni organ u više od 90 posto slučajeva nabavlja preferirano motorno vozilo koje „crta“ putem tenderske dokumentacije. Znači propisuje mu određenu dužinu, širinu, prtljažnik, međuosovinski razmak... – kazao je Aleksandar Draganić iz Razvojne agencije Eda.

"Šampioni javnih nabavki"

Kao poseban problem istaknuto je da se vrlo često na tendere prijavljuje samo jedan ili dva ponuđača te da se tenderskom dokumentacijom često favorizira određena kompanija. Pojavljuje se i kategorija "Šampioni javnih nabavki" ili ponuđači kod kojih prihod ostvaren kroz ugovore o javnim nabavkama u pojedinim poslovnim godinama predstavlja više od 70 posto ostvarenih prihoda. Neki od primjera su: "Prointer ITSS", "Lanaco", "KM Trade", BBS, "Medit", "Primaprom", NGH, "Kaldera Company"... Neki od ovih ponuđača u pojedinim poslovnim godinama prihode ostvaruju isključivo iz ugovora o javnim nabavkama – kazao je Bojan Kovačević iz Razvojne agencije Eda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.