RADOVI

Delegacije BiH i Hrvatske obišle gradilište mosta Svilaj

Jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata na autoputu Koridora 5C koji će povezati BiH s Hrvatskom i ostatkom Evropske unije

Piše: M. Aš.

3.10.2018

Delegacije BiH i Hrvatske obišle su danas gradilište prekograničnog mosta Svilaj kod Odžaka kako bi se uvjerile u intenzitet radova.

Most Svilaj jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata na autoputu Koridora 5C koji će povezati BiH s Hrvatskom i ostatkom Evropske unije (EU). Ukupna vrijednost izgradnje iznosi 53,8 miliona maraka, a most je ukupne dužine 660 metara, a širine 29 metara.

Bh. delagaciju predvodio je sekretar Ministarstva prometa BiH Igor Pejić, a sastanku su, osim izvođača "Heringa", bh. i hrvatskog nadzornog tijela IG i COG, učestvovali i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske predvođeni državnim sekretarom Tomislavom Mihotićem, te članovi HAC-a Zagreb, predvođeni izvršnim direktorom Miodragom Furdinom.


Na sastanku je predstavljeno stanje izvedenih i planiranih radova, okončane, trenutne i planirane situacije realizacije dinamičkog i finansijskog plana. Kompletna čelična konstrukcija mosta je isporučena na radilište. Većina čeličnih mikrosegmenata varenjem je objedinjena na makroelemente – rečeno nam je iz Ministarstva prometa BiH.

Pojašnjeno je da su stupišta s bh. strane u potpunosti završena za montažu čeličnih elemenata.

Dolazak dizalice nosivosti 600 tona očekuje se za 15 dana, dok će radovi dizanja elemenata na stupove početi za pet do sedam dana od dana prispijeća dizalice na radilište, s obzirom na vrijeme potrebno za njenu montažu – kažu iz Ministarstva.

Ukupna realizacija radova na današnji dan je 71,35 posto, a završetak radova planiran je za 28. maj naredne godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.