PODUHVATI

Pedi Ešdaun napisao knjigu

Upozorava na zapanjujuće sličnosti tadašnjeg i današnjeg vremena

S. N.

4.10.2018

Nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) danas je objavio svoju najnoviju knjigu.

U njoj Ešdaun piše o, do sada nepoznatim, događajima iz vremena Drugog svjetskog rata.

- Ova knjiga je o onima koji su bili u samom vrhu Hitlerove Njemačke, koji su nastojali spriječiti Drugi svjetski rat, stalno nastojali ubiti Hitlera, radili su sve što je bilo u njihovoj moći kako bi osigurali njegov poraz, radili sa zapadnim saveznicima na uspostavi mira što prije, planirali ujedinjenu Evropu nakon rata i na kraju umrli na strašan način zbog svojih uvjerenja - napisao je Ešdaun u knjizi.

U djelu opisuje mnoge poznate ličnosti nacističke Njemačke i otkriva, do sada nepoznate, detalje o tome šta su radili. Neki od njih bili su i pouzdani doušnici savezničkih obavještajnih službi - od britanske do sovjetske.

- Dok budete čitali ovu knjigu, možda budete zaprepašteni sličnostima tog s vremenom u kojem mi sada živimo. I tada, baš kao i sada, nacionalizam i protekcionizam su bili u usponu, demokratska društva izgledala su kao neuspješna i propala. Ljudi su žudili za vlašću jake ličnosti, a oni koji su najviše propatili zbog ekonomskog kolapsa osjećali su se otuđeno i okretali su se prema pojednostavljenim rješenjima i oštrim glasovima. Javne institucije konvencionalne politike i stari establišmenti svuda su bili predmet nipodaštavanja jer su izgubili povjerenje. Politički centar kolabirao je pred naletom ekstremizma, a normalan red aktivnosti više nije funkcionalan. Promjene, čak i revolucijom, izgledale su puno prijemčivije nego status quo. Lažne vijesti bildale su uvjerljivu laž i bile su prihvatljivije u javnom diskursu nego racionalni argumenti i fakti koji se uvijek daju provjeriti - napisao je Ešdaun u uvodu knjige.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.