IZBORI 2018.

SBB upozorava na brutalne malverzacije oko imenovanja članova biračkih odbora

U nekoliko općina čija općinska vijeća, načelničke pozicije te općinske izborne komisije kontrolira SDA uočeno je odbijanje općinskih izbornih komisija da izdaju rješenja članovima biračkih odbora koji su imenovani ispred SBB-a i drugih stranaka

S ranijih pres-konferencija SBB-a

Pres-centar SBB-a

5.10.2018

Savez za bolju budućnost BiH poziva nadležne pravosudne organe i organe za provođenje izbora da poduzmu mjere s ciljem zaustavljanja malverzacija od općinskih izbornih komisija po pitanju imenovanja članova biračkih odbora, saopćeno je iz Pres-centra SBB-a.  

Naime, u nekoliko općina čija općinska vijeća, načelničke pozicije te općinske izborne komisije kontrolira SDA uočeno je odbijanje općinskih izbornih komisija da izdaju rješenja članovima biračkih odbora koji su imenovani ispred SBB-a i drugih stranka. Štaviše, te općinske izborne komisije, umjesto članova koji su predloženi u skladu sa zakonom te su prošli sve neophodne obuke, dva dana prije izbora imenuju „svoje“ članove, a koji su u pravilu članovi SDA ili osobe bliske toj stranci.  

Ove malverzacije su posebno prisutne u općinama Novi Grad i Centar u Sarajevu, ali zabilježene su i u drugim općinama, koje u pravilu kontrolira SDA.

SBB podsjeća da član 2.19 (3) Izbornog zakona BiH nalaže općinskim izbornim komisijama da članove biračkih odbora imenuju najkasnije 30 dana prije održavanja izbora. Također, član 2.19 (7) tog zakona jasno precizira da Centralna izborna komisija imenuje članove biračkih odbora kada to u navedenom propisanom roku ne uradi općinska izborna komisija.

SBB stoga traži od organa za provođenje zakona, pravosudnih organa te Centralne izborne komisije da bez odlaganja poduzmu sve neophodne mjere da bi se ispoštovale jasne odredbe Izbornog zakona BiH, zaštitilo pravo članova biračkih odbora koji su predloženi u skladu sa zakonom te da bi se zaustavile manipulacije SDA i izborne prevare koje ova stranka planira s ciljem ulaska u četvrtu deceniju svoje vladavine koja tokom proteklih 28 godina nije dala bilo kakve rezultate u interesu građana Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.