UPITNA REGULARNOST

OHR: Izbori moraju biti slobodni i pošteni

Iz sve više općina koje kontroliše SDA uočeno odbijanje općinskih izbornih komisija da izdaju rješenja članovima biračkih odbora koji su imenovani ispred nekih drugih stranaka

Arhiv

Semira DEGIRMENDŽIĆ

6.10.2018

Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH upoznat je s problemom imenovanja članova biračkih odbora za sutrašnje Opće izbore u BiH, potvrdio je za "Avaz" glasnogovornik OHR-a Mario Brkić. On je ovo odgovorio na upit "Avaza" o tome da su se pojavile informacije da OHR razmatra novonastalu situaciju u vezi sa biračkim odborima, a koja dovodi u pitanje regularnost sutrašnjih izbora.  

Naime, iz sve više općina čija općinska vijeća, načelničke pozicije, te općinske izborne komisije kontroliše SDA uočeno je odbijanje općinskih izbornih komisija da izdaju rješenja članovima biračkih odbora koji su imenovani ispred nekih drugih stranaka. Zbog ovog problema danas je i SDP BiH tražio odgodu izbora.

U Uredu visokog predstavnika su naglasili i podsjetili na kome je odgovornost da izbori budu provedeni u skladu sa zakonom.

- OHR je upoznat sa ovim problemima. Centralna izborna komisija ima odgovornost da osigura integritet izbornog procesa. Izbori moraju biti slobodni i pošteni - kazao je Brkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.