IZBORI 2018.

Jovanović: Kritične situacije već u Loparama i Doboju, zabilježen slučaj "bugarskog voza"

Na dva posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani, a na šest posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala

Arhiv

A. NUHANOVIĆ

7.10.2018

Koalicija "Pod lupom" do 9 sati zabilježila je na nekoliko biračkih mjesta nepravilnosti koje su se desile na biračkim mjestima nakon što su u sedam sati otvorena mjesta za glasače.

Kako je naveo Dario Jovanović, direktor projekta Koalicije ''Pod lupom", izborni dan na većini mjesta započeo je bez većih nepravilnosti, ali s brojnim tehničkim nedostacima. Prezentirajući nalaze izvještaja posmatrača s terena Koalicije, kojih je oko 3.650, Jovanović je kazao da su se kritične situacije već desile u Loparama i Doboju, a ukazao je i na pojavu tzv. bugarskog voza.

- Većina posmatrača Koalicije ''Pod lupom'' nesmetano je pristupila biračkim mjestima. Pripreme za otvaranje biračkim mjesta uglavnom su izvršene zakonom i pravilima Centralne izborne komisije. Na 82 posto biračkih mjesta svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkom mjestu u šest sati ujutro, a što je njihova obaveza, dok na preostalom nisu. 

Na 21 posto biračkih mjesta nije istaknuta lista s imenima i prezimenima članova i članica biračkih odbora s pripadnošću političkom subjektu. Podsjećamo da je ovo preporuka Koalicije koju je usvojila Centralna izborna komisija, te da je ista obaveza za rad svih biračkih odbora, svako peto biračko mjesto ne poštuje te odredbe. Na dva posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani, a na šest posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. 

U izoliranim slučajevima na biračkim mjestima glasačka kutija nije pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta. Ukupno 72 posto biračkih mjesta otvoreno je tačno u 7 sati, kako to nalažu procedure. Između 7 i 7.15 otvoreno je dodatnih 23 posto biračkih mjesta, što znači da je na 5 posto biračkih mjesta bilo znatno kašnjenje u otvaranju, koje je iznosilo duže od 15 minuta. 

U izoliranim slučajevima biračka mjesta su otvorena i nakon osam sati i nije adekvatno osigurana tajnost glasanja na pojedinim od tih biračkih mjesta - ukazao je Jovanović.

Do 9 sati zabilježeno je ukupno 99 kritičnih situacija, od kojih se 49 odnosi na zabranu ulaska posmatrača na biračka mjesta i udaljavanje s biračkih mjesta nastalih zbog nedostatka i manjka komunikacije između različitih nivoa izborne administracije. 

- Kritičnim situacijama mi smatramo teža proceduralna ili incidentna kršenja izbornog procesa na biračkim mjestima, dakle, ukupno 99 njih je zaprimljeno, 38 kritičnih situacija uspješno je riješeno u saradnji s lokalnim izbornim komisijama. U četiri slučaja izražena je sumnja na postojanje tzv. bugarskog voza, odnosno kružnog glasanja, odnosno da je već jedan birač došao s popunjenim glasačkim listićem, a iznio prazan, te u devet slučajeva zabilježene su druge nepravilnosti pri glasanju - kazao je Jovanović.

Najozbiljnija prijava, kako je kazao Jovanović, odnosi se na situaciju u općini Lopare, a dva u Doboju.

- Tu su se pojavile osobe s falsificiranim akreditacijama političkih subjekata koje su obilazile biračka mjesta i vršile pritiske na posmatrače Koalicije, čak i prijetile im da napuste biračka mjesta. Mi smo zabilježili da je neki broj osoba, ukupno do 70, s tim da su o ovom problemu obaviješteni i Centralna izborna komisija i Općinska izborna komisija i Policijska uprava u Loparama. Na biračkom mjestu u Doboju, nakon prijavljene kritične situacije o pojavi već ispunjenih glasačkih listića, zamijenjeni su članovi biračkog odbora i privremeno je bio obustavljen proces glasanja. Najnovija informacija, koju, također, provjeravamo, upućen je i mobilni tim na biračko mjesto, također u Doboju, gdje je bačen suzavac i desio se prekid glasanja, koliko znamo, upućena je i policija na ovo biračko mjesto - kazao je Jovanović.

Primljene su pritužbe i na kršenje izborne šutnje.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.