IZBORI 2018. Narušavanje izbornog procesa i sumnja u regularnost izbora

Krivična prijava protiv predsjednice i članova GIK-a u Tuzli

Gradski odbor Naše stranke Tuzla podnio je danas Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Melihe Pašić

Fena
08.10.2018 14:47

Predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla

Foto: Fena

Gradski odbor Naše stranke Tuzla podnio je danas Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Melihe Pašić, predsjednice Gradske izborne komisije (GIK), i svih članova tog tijela.

Kao razlog za krivičnu prijavu navedeno je narušavanje izbornog procesa i sumnja u regularnost izbora na cijelom području grada Tuzla. Prijava je obrazložena kršenjem člana 45. Zakona o krivičnom postupku, koji se odnosi na nesavjestan rad u službi.

- Prema očitim i evidentnim dešavanjima u vezi s predajom izbornog materijala za opće izbore 2018. godine, a koja se sastoje u tome da u 12 sati 8. oktobra 2018. godine još nije predata ogromna količina glasačkog materijala, na mjesto za to određeno (hotel ''Mellain'' Tuzla), o čemu postoji mnoštvo dokaza – fotografija i svjedočenja članova biračkih odbora, stekli su se uvjeti za preispitivanje rada predsjednice i članova Gradske izborne komisije - navodi se u obrazloženju krivične prijave.

Ističu da su probijeni rokovi utvrđeni Izbornim zakonom BiH, da sigurnost glasačkih listića nije osigurana, jer su se prevozili privatnim i taksi vozilima, bez propisane policijske pratnje, a predsjednici biračkih odbora dovedeni su do granica izdržljivosti.

- Kompletna izborna procedura je narušena i stvoreno haotično stanje, i to jedino u gradu Tuzli. Regularnost kompletnog izbornog procesa dovedena je u pitanje, a jedini organ odgovoran za takvo stanje je Gradska izborna komisija - navode u Našoj stranci i traže od Tužilaštva brzu reakciju da bi se sankcionirali odgovorni za nastale propuste.

NA VRH