IZBORI 2018.

Krivična prijava protiv predsjednice i članova GIK-a u Tuzli

Gradski odbor Naše stranke Tuzla podnio je danas Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Melihe Pašić

Predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla. Fena

Fena

8.10.2018

Gradski odbor Naše stranke Tuzla podnio je danas Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Melihe Pašić, predsjednice Gradske izborne komisije (GIK), i svih članova tog tijela.

Kao razlog za krivičnu prijavu navedeno je narušavanje izbornog procesa i sumnja u regularnost izbora na cijelom području grada Tuzla. Prijava je obrazložena kršenjem člana 45. Zakona o krivičnom postupku, koji se odnosi na nesavjestan rad u službi.

- Prema očitim i evidentnim dešavanjima u vezi s predajom izbornog materijala za opće izbore 2018. godine, a koja se sastoje u tome da u 12 sati 8. oktobra 2018. godine još nije predata ogromna količina glasačkog materijala, na mjesto za to određeno (hotel ''Mellain'' Tuzla), o čemu postoji mnoštvo dokaza – fotografija i svjedočenja članova biračkih odbora, stekli su se uvjeti za preispitivanje rada predsjednice i članova Gradske izborne komisije - navodi se u obrazloženju krivične prijave.

Ističu da su probijeni rokovi utvrđeni Izbornim zakonom BiH, da sigurnost glasačkih listića nije osigurana, jer su se prevozili privatnim i taksi vozilima, bez propisane policijske pratnje, a predsjednici biračkih odbora dovedeni su do granica izdržljivosti.

- Kompletna izborna procedura je narušena i stvoreno haotično stanje, i to jedino u gradu Tuzli. Regularnost kompletnog izbornog procesa dovedena je u pitanje, a jedini organ odgovoran za takvo stanje je Gradska izborna komisija - navode u Našoj stranci i traže od Tužilaštva brzu reakciju da bi se sankcionirali odgovorni za nastale propuste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.