REAKCIJE Predsjednik Mosta na Facebooku

Petrov: Komšić ne smije biti primljen u Zagrebu

Vrijeme je da se Republika Hrvatska krene ponašati suvereno i ispunjavati svoju ustavnu dužnost o zaštiti Hrvata u BiH

Avaz.ba
08.10.2018 18:27

Petrov i Komšić

Dragi Hrvati u BiH, niste sami! Nametanje Željka Komšića voljom bošnjačkih birača već treći put pokazuje nam bolnu činjenicu kako se ovakav izborni zakon zloupotrebljava kako bi se dokidala prava hrvatskom narodu, napisao je na Facebooku Božo Petrov, predsjednik Mosta.

Istakao je da je Željko Komšić, kako je napisao, za razliku od sramotne saradnje koju je u prošlosti imao s određenim hrvatskim političarima, ne smije biti primljen u Zagrebu kao predstavnik Hrvata jer on to nije! 

- Vrijeme je da se Republika Hrvatska krene ponašati suvereno i ispunjavati svoju ustavnu dužnost o zaštiti Hrvata u BiH. Hrvatska je članica EU više od pet, a NATO-a više od devet godina.  

Takva vanjskopolitička pozicija mora biti iskorištena kako bi se ovoga puta svijetu pokazalo što Hrvati u BiH prolaze, s ciljem pronalaska rješenja i prestanka kolektivne i sustavne, višedesetljetne majorizacije Hrvata u BiH - napisao je Petrov.

Pozvao je sve kolegice i kolege koje se bave politikom da, bez obzira na političke preferencije, ideološka stajališta i različitosti, da svi zajedno strateški i konkretno stanu u zaštitu Hrvata u BiH. 

- Očekujem i da hitno na tematskoj saborskoj sjednici usaglasimo početne korake međustranačkog djelovanja i komuniciranja ovog problema, jer tako se očito u Evropi u 21. stoljeću trebaju štititi demokratija, pravo glasa i dostojanstvo jednog evropskog naroda - zaključio je Petrov.

NA VRH