IZBORI 2018.

Bećirović: Izbornu utrku je presudilo 90.000 nevažećih listića

Nikada nijedan kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda nije bio bliže izbornoj pobjedi

Bećirović: opet su prevagu odnijeli brojači glasova, a ne birači

Avaz.ba

8.10.2018

Denis Bećirović, kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na Facebooku je komentirao izborne rezultate.

Centralna izborna komisija objavila je rezultate izbore prema kojima je pobjedu odnio Šefik Džaferović (SDA). Bećirović je napisao da je ostvario najbolji rezultat od svih kandidata SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH od 1990. godine i da je izbornu utrku presudilo više od 90.000 nevažećih listića.

- Nikada nijedan kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda nije bio bliže izbornoj pobjedi. Prema podacima CIK-a BiH, razlika u broju glasova između Šefika Džaferovića (SDA) i mene je blizu tri posto. Ostala četiri kandidata (Fahrudin Radončić, Mirsad Hadžikadić, Senad Šepić i Amer Jerlagić) kada sastave zajedno svoje glasove nemaju moj broj glasova. Izbornu utrku je očigledno presudilo preko 90.000 nevažećih listića. Otkud toliki broj nevažećih listića?! Moramo dobiti ozbiljan odgovor na pitanje ko je namjerno od važećih listića pravio nevažeće. Prema saznanjima s terena ciljano su pravljeni nevažeći listići. Nažalost, opet su prevagu odnijeli brojači glasova, a ne birači - napisao je Bećirović na Facebooku.

Izborna utrka bila neravnopravna i prljavija nego ikad do sada, smatra on.

- U preskupu izbornu kampanju Džaferovića bili su uloženi ogromni finansijski i materijalni resursi. Oni se mjere milionima bosanskih maraka. Moja kampanja je u finansijskom smislu bila neuporedivo skromnija i zato sam još više ponosan na ostvareni rezultat. Između ostalog, pobijedio sam Džaferovića u mom rodnom gradu Tuzli. Pobijedio sam Džaferovića i u njegovom rodnom gradu Zavidovićima. Posebno se želim zahvaliti građankama i građanima u onim općinama gdje sam pobijedio u izbornoj utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. To su, prema objavljenim podacima CIK-a BiH, sljedeće općine: Tuzla, Lukavac, Gračanica, Gradačac, Cazin, Bihać, Tešanj, Maglaj, Doboj-Jug, Ključ, Srebrenik, Zavidovići, Jablanica, Novi Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Kalesija i Kladanj - istakao je Bećirović.

Ipak, prema njegovim riječima, SDP je pokazao kako se i u Bosni i Hercegovini može voditi pozitivna kampanja koja nije bazirana na sijanju straha od drugih.

- Ponosan sam na državu Bosnu i Hercegovinu. Ponosan sam na moje prijatelje svih nacija i vjera širom Bosne i Hercegovine. Ponosan sam na moju porodicu. Nastavljam časno i uspravno hodati - naveo je Bećirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.