SAOPĆENJE

SBB traži sankcije i poništavanje neviđene izborne krađe

Izborna pljačka ovako širokih razmjera nije mogla biti organizirana preko noći, navode iz ove stranke

Arhiv

Pres-centar SBB-a

12.10.2018

Savez za bolju budućnost BiH obavještava javnost da je na djelu izborna pljačka do sada neviđenih razmjera te traži od institucija za provođenje zakona na svim nivoima da poduzmu radnje s ciljem zaštite biračkog prava te sankcioniranja svih odgovornih.

Osim pola miliona nevažećih listića, SBB-u u sve većoj mjeri pristižu informacije da je volja građana na ovim izborima poništena na idući način:

- Općinske izborne komisije su dan prije izbora zamijenile hiljade akreditiranih članova biračkih odbora svojim „ekspertima“, a ustvari članovima SDA stranke.

- Novi članovi biračkih odbora su potom CIK-u dostavljali potpuno lažirane podatke.

- U situacijama u kojim su posmatrači pokušali reagirati, općinske izborne komisije zaključavale su prostorije te onemogućavale pristup.

Izborna pljačka ovako širokih razmjera nije mogla biti organizirana preko noći, uzimajući u obzir hiljade SDA-ovih „eksperata“ koji su bili spremni da zamijene legitimne članove biračkih odbora, ali i ujednačen i sinhroniziran pristup širom Federacije BiH.

SBB će, stoga, insistirati na ponavljanju brojanja, u skladu s članom 5.30 Izbornog zakona BiH, i to u cijeloj izbornoj jedinici Federacija BiH. U suprotnom, CIKBIH ima obavezu da, u skladu s poglavljem 14 Izbornog zakona BiH, poništi ove izbore i provede nove.

Uzimajući, međutim, u obzir dosadašnje izjave članova CIK-a, kojim minimiziraju evidentne neregularnosti, da je CIK prije deset dana za novog predsjednika postavio člana kojem je istekao mandat i koji se nada reizboru, da je ministarstvo vanjskih poslova Rusije jučer napadno pozdravilo i nahvalilo rad CIK-a, da nikada nije razriješena afera „izgubljenog“ izbornog materijala, SBB smatra da nadležna tužilaštva i svi drugi organi za provođenje zakona trebaju, bez odlaganja, otpočeti istražne radnje s ciljem evidentiranja svih neregularnosti.

SBB, također, poziva sve članove biračkih odbora, kojima je uskraćeno pravo da obavljaju svoju dužnost, odnosno koji su zamijenjeni od općinskih izbornih komisija, da ovo prijave tužilaštvima na svom području, kao i da javno istupe. SBB podsjeća ove ljude da su potezima tih komisija ne samo uskraćeni za zakonom zagarantiranu naknadu već i da im je onemogućeno da zaštite biračko pravo svojih sugrađana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.