DNEVNIK

Nisam ja izazvao incident, nego CIK

Dakle, po prijavi smrti moje majke prije 11 godina, sva njena prava prestaju osim, izgleda, ovog koje služi vlastima. Poprilično iznerviran, odlučujem otići na pres-konferenciju CIK-a

Ćerimagić:

Avaz.ba

13.10.2018

 Subota, 6. oktobar

 Sve će biti bolje, ljepše...

Taman da malo odmorimo od istih likova koje gledamo i slušamo u nikad agresivnijoj kampanji.

Ali, još sam pod dojmom jučerašnjeg pisma koje sam našao u poštanskom sandučiću. Pismo mi upućeno od premijera Federacije BiH koji se hvali „postignućima“ koji to realno nisu. Kako sam po struci ekonomista, brzo preračunavam da oko 400.000 poslanih pisama (ili čak i više) košta nas porezne obveznike 400.000 KM.

Tim novcem su se mogli platiti troškovi liječenja mnogih koji se liječe u inozemstvu i skupljaju novac od poprilično osiromašenog naroda.

Sljedeće pitanje koje mi zaokuplja pažnju jeste zar sad, kad je stupio na snagu Zakon o zaštiti ličnih podataka, neko ima pravo dostaviti samo tako nekome moje podatke, bilo kome, pa makar to bio i premijer. Dakle, prava svih penzionera su ovim ugrožena i postavlja se pitanje odgovornosti.

Ipak, kao i svaki normalni građanin ove zemlje, razmišljam da će već sutra, nakon što iskoristim svoje pravo, sve biti bolje, ljepše...

Nedjelja, 7. oktobar

Navijam za promjene

Konačno i dan izbora. Navijam za promjene, navijam za bolje sutra svima. Izlazim na moje biračko mjesto sretan da ću dati lični doprinos boljem sutra za svu našu djecu.

Već na biračkom mjestu, moja poznanica me informira o tome da su na biračkom spisku i njene dvije sestre koje su umrle prije pet, odnosno četiri godine. U meni se budi sumnja da odem provjeriti da li se na spisku još nalazi i moja rahmetli majka, jer sam CIK-u prijavio da postoje indicije da nije skinuta s biračkog spiska.

Popodne odlazim na biračko mjesto na kojem je moja majka prijavljena i nalazim je na spisku iako je prije 11 godina napustila ovaj svijet.

Dakle, po prijavi smrti, sva njena prava prestaju osim, izgleda, ovog koje služi vlastima.

Poprilično iznerviran, odlučujem otići na pres-konferenciju CIK-a koja je zakazana za 21 sat i javno pitati odgovorne kada će ažurirati spiskove i prestati s manipulacijom mrtvima.

Nakon što sam došao na recepciju Skupštine, dao sam ličnu kartu i zamolio dvije ljubazne dame da me upute do mjesta održavanja konferencije.

Bio sam veoma uzbuđen kada sam došao, u glavi mi je bubnjalo, pritisak ko zna koliki.

Kada su pitali ima li još neko pitanja, ja sam se javio. Bio sam mnogo povrijeđen pa sam postavio pitanje zašto je ime moje umrle majke još na biračkom spisku. Konferencija se prekida te sam kao obični građanin zamoljen da napustim konferenciju jer na njoj nemam pravo prisustvovati, što sam i učinio.

Problem, izgleda, nastaje onda kada novinari također napuštaju pres-konferenciju i izlaze iz sale zajedno sa mnom. Oni su radili svoj posao i postavljali pitanja, a ja sam im odgovarao.

Vraćam se kući umoran i razočaran.


Ponedjeljak, 8. oktobar

 Raja zove, svi čestitaju

Od ranog jutra raja zove, svi čestitaju.

Kažu da sam jedini imao hrabrosti govoriti o ovom problemu.

Utorak, 9. oktobar

Ovo je mnogo važnija stvar

Poziv da gostujem na N1 televiziji i objasnim moj postupak. Naravno da sam otišao da kažem da nisam ja izazvao incident, nego je to CIK i ostale institucije koje ne rade svoj posao. Kad napravite saobraćajni prekršaj na bilo kojem teritoriju u BiH, u roku od sedam dana dođe vam obavještenje. Molim vas, pa ovo je mnogo važnija stvar i da se imalo volje, ovo se davno moglo urediti.

Dalje, neću dozvoliti da se ime moje majke koristi na ovakav način jer me to kao čovjeka vrijeđa. Kada sam došao kući, osim poziva telefonom, dolaze mi poznanici i prijatelji i donose izvode iz matične knjige umrlih svojih najmilijih i svjedoče da su svi oni u nedjelju bili na biračkim spiskovima.

 Srijeda, 10. oktobar

 Odgovor gospodinu Suadu Arnautoviću

Dan je prošao poprilično mirno. Posvetio sam se svojim poslovima. Podsjetnik mojoj reakciji su samo stisak ruke prijatelja na ulici i podrška da ne odustanem.

I, ipak, još jedno podsjećanje, na TV Al Jazeera Balkans, gdje gostuje gospodin Suad Arnautović, čan Centralne izborne komisije (CIK) BiH. Na pitanje voditelja emisije, pokazuje osnovnu nekulturu, jer ne zna ni kako se zovem, te me umjesto s gospodin Fadil Ćerimagić, oslovljava kao „Fićo klub”. I to pokazuje ko nam u CIK-u sjedi. Nisu tačne ni njegove javne tvrdnje da sam predsjednik bilo koje stranke.

To je davno završena priča kada sam kratko bio na čelu Snage ekonomskog pokreta u BiH, stranke koja nije ni učestvovala na ovim izborima.

Četvrtak, 11. oktobar

I dalje stiže podrška

Dan sličan prethodnom. Kratki intervju dajem na TV Al Jazeera Balkans, a osim toga, stiže i zahtjev Radija Slobodna Evropa i dogovaramo intervju u naredni ponedjeljak. 

I dalje stiže podrška mojih sugrađana, ali i onih iz drugih kantona da ne odustanem, zbog naše budućnosti.

 Petak, 12. oktobar

 I dalje ostaje samo velika želja za promjenom

Redovan dan na poslu. I dalje slušam reakcije, nezadovoljni smo svi ishodom ovih izbora. Vladajuće strukture ostaju lažno uljuljkane u bajku da je ovdje svima dobro. A nije...

Nacionalni okovi sve više stežu svoj obruč i guše svakoga ko iole ima zdravog razuma. Socioekonomska situacija u državi nikad gora...

I dalje ostaje samo velika želja za promjenom.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.