CIKBIH

U toku utvrđivanje rezultata općih izbora

Akreditirani posmatrač može zahtijevati da Centralna izborna komisija ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu na kojem je bio posmatrač

S. D.

13.10.2018

U toku je proces utvrđivanja rezultata općih izbora 2018. godine koji podrazumijeva objedinjavanje rezultata izbora s redovnih biračkih mjesta i rezultata brojanja glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje, saopćeno je iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.  

U vezi s tim, kako je saopćeno, danas je CIKBiH donio naredbu upućenu Glavnom centru za brojanje da izvrši brojanje glasačkih listića i utvrdi rezultate izbora na 27 biračkih mjesta iz 21 grada ili općine, i to za različite nivoe vlasti, a u cilju pravilnog utvrđivanja rezultata glasanja.

Utvrđeni izborni rezultati će uslijediti tek kad se objedine rezultati s redovnih biračkih mjesta, biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, rezultati glasanja iz inozemstva, putem mobilnog tima i rezultati glasanja na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Podsjećamo, nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, općinska izborna komisija, ovjerena politička stranka, koalicija, lista nezavisnih kandidata ili nezavisni kandidat, mogu zahtijevati da Centralna izborna komisija BiH ponovno broji glasačke listiće u određenim izbornim jedinicama u kojima su se politička stranka, koalicija, lista nezavisnih kandidata ili nezavisni kandidat kandidirali za izbore.

Akreditirani posmatrač može zahtijevati da CIKBiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu na kojem je bio posmatrač. Ovjerena politička stranka, koalicija, lista nezavisnih kandidata, nezavisni kandidat ili akreditirani posmatrač mogu zahtijevati od Centralne izborne komisije BiH da ponovno broji glasačke listiće za glasanje u odsutnosti, glasačke listiće kojima se glasalo izvan BiH ili nepotvrđene kovertirane glasačke listiće.

Također, grupa od 50 ili više birača, koji su glasali na istom biračkom mjestu, može zahtijevati da Centralna izborna komisija BiH ponovno broji glasačke listiće na biračkom mjestu na kojem su glasali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.