SARAJEVO

Komšić: Stranke nisu bile u stanju animirati građane

Ne možemo tvrditi da je bosanskohercegovačko društvo demokratično, bez obzira na to šta ko o njemu mislio

Uvodničar na današnjoj sesiji bio je profesor Ivo Komšić

F. M.

14.10.2018

Uvodničar današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" bio je profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Ivo Komšić, koji je istakao da izlaznost na izbore od oko 53 posto ne odgovara nezadovoljstvu koje su građani pokazivali prema strankama koje su trenutno na vlasti.

Tema današnje sesije bila je "Demokratski kapaciteti BiH i izbori.

- Ne možemo tvrditi da je bosanskohercegovačko društvo demokratično, bez obzira na to šta ko o njemu mislio. Podjela stranaka na "demokratske" i "nedemokratske" bila bi prikladnija nego na "etničke" i "građanske". Iz rezultata izbora vidljivo je da je omjer između demokratskih i uvjetno rečeno "nedemokratskih" stranaka pola-pola, a da pola registriranih glasača nije ni izašlo na izbore – kazao je Komšić.

On je dodao i da građani nisu iskoristili demokratske kapacitete koje im izbori pružaju.

- Stranke nisu u stanju animirati građane u dovoljnoj mjeri i dobiti njihove glasove. Nisu sposobne ni da građansko nezadovoljstvo organiziraju i stave u funkciju demokratskih politika, iako nakon svakih izbora konstatiraju da je propalo mnogo glasova i da se moraju ujediniti – istakao je Komšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.