PROTESTI

Bunt zbog izbornih prevara!

Dvije hiljade Banjalučana tražile poštene i demokratske izbore u BiH, na kojima neće biti krađe i na kojima će se poštovati narodna volja

Sa skupa na banjalučkom Trgu Krajine: Poručeno da narod u BiH nema više vremena za čekanje. Arhiv

G. DAKIĆ

14.10.2018

Na banjalučkom Trgu Krajine sinoć su održani narodni protesti zbog izborne krađe. Dvije hiljade Banjalučana, zajedno s članovima grupe “Pravda za Davida”, tražile su poštene i demokratske izbore u BiH, na kojima neće biti krađe i na kojima će se poštovati narodna volja.

Poništavanje izbora 

Stefan Blagić, lider pokreta “Restart”, kazao je da su izbori pokradeni i da narod u BiH nema više vremena za čekanje. Blagić je istaknuo da niko više nema vremena da još četiri godine čeka nove izbore.

- Ovo mora prestati veoma brzo. Narod mora preuzeti stvar u svoje ruke. Šta radi opozicija? Da li ide na izbore zbog mandata ili zbog naroda RS? Pola mandata koje je opozicija u RS dobila, to se desilo zahvaljujući Davoru Dragičeviću. Oni moraju stati uz narod, a ne uz mandate - poručio je Blagić.

Adam Šukalo, poslanik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kazao je da su građani BiH iznevjereni, poniženi, pokradeni i izdani. On je istaknuo da opozicija mora da stane pred narod i da kaže da su pokradeni na izborima.

- Nema priznavanja izbora! Nema prihvatanja mandata! Nema ulaska u parlamente! Ima samo poništavanje izbora u cijeloj BiH! Kad se ponište izbori, onda novi moraju biti fer i po međunarodnim standardima. Trebaju nam izbori na kojima ćemo u osam navečer imati rezultate - poručio je Šukalo.

Poziv Govedarici 

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, pozvao je predsjednika Srpske demokratske stranke Vukotu Govedaricu da stane pred narod i da se pojavi na Trgu Krajine. Dragičević je poručio da Govedarica mora biti uz narod ako i dalje smatra da je pokraden na izborima.

 Narod nije francuska sobarica 

- Niko pet dana pred narodom nije rekao da su ovo bili kriminalni izbori. Ako su političari francuske sobarice, narod nije. Oni koji su i dalje opozicija u RS, neka preuzmu odgovornost za narod. Nije narod za mene glasao da imam veliku plaću nego da stanem na Trg. Kako vas nije sramota da gledate kako kradu - kazao je Adam Šukalo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.