IZBORI 2018.

Šarović: Ne treba zatvarati vrata za razgovor sa SNSD-om

Takvi pozivi uvijek dolaze s vrha i mislim da ne bi bilo pametno da se unaprijed odbija razgovor iako su jazovi između nas zaista duboki i ne znam da li su oni premostivi

Šarović: Zajednička saradnja u interesu RS

Srpskainfo

15.10.2018

Dva politička bloka u Republici Srpskoj do sada su svega tri puta uspjela zajednički nastupiti u institucijama BiH.

Prva saradnja desila se između SNSD-a i PDP-a u mandatu 2000.-2002., kada su bili u koaliciji kako u Parlamentu BiH tako i Vijeću ministara.

Posebno interesantan je bio mandat 2006.-2010., koji je iz Republike Srpske SNSD prvo započeo sam, da bi im se već 2007. pridružio PDP s kojim su ostali u ljubavi do polovine 2009. godine, kada su opet nastavili sami.

S druge strane, saradnja SNSD-a i SDS-a desila se poslije izbora 2010. i trajala je više od dvije godine, nakon čega je, zbog prepirki oko „izdajnika i patriota“, raskinut sporazum o zajedničkom političkom djelovanju.

Predsjednik RS i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovo poziva na jedinstvo srpskih predstavnika u institucijama BiH, upućujući jasan poziv i predstavnicima Saveza za pobjedu u tom pravcu. 

Komentirajući ovaj Dodikov poziv, aktuelni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i budući poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Mirko Šarović kaže da je oprezan u pogledu ovog poziva, s obzirom na loše iskustvo koje su imali sa SNSD-om 2013. godine u Sarajevu.

– Svi nosimo to iskustvo od pretprošlog mandata iz 2012./2013. godine, kao i ovog posljednjeg i sabiramo dobre i loše stvari, pri čemu svaka od stranaka to gleda i ocjenjuje na svoj način. Takvi pozivi uvijek dolaze s vrha i mislim da ne bi bilo pametno da se unaprijed odbija razgovor iako su jazovi između nas zaista duboki i ne znam da li su oni premostivi. Ali, nisam od onih koji bi unaprijed zatvarali vrata za razgovore kada je u pitanju interes RS. Jedinstvo je previše jaka riječ i ne bih rekao da je najadekvatniji termin, ali bih prije svega rekao, zajednička saradnja u interesu RS. To bi bilo vezivno tkivo za razgovore – i sa strankama koje su nam bliske, kao što su stranke unutar SzP-a, ali i onima s kojima imamo razlika o određenim fundamentalnim pitanjima – kaže Šarović za "Srpskainfo".  

On dodaje da je u ovom trenutku najbitnije da se slegne prašina oko izbornih rezultata, iako kaže da će SDS istrajati da se utvrdi je li izborni proces prošao u skladu sa zakonom.

- Vjerovatno smo i pred velikim odlukama u SDS-u i nijedna od njih neće biti jednostavna, ali zbog toga je važno da napravimo zajedničku procjenu u interesu stranke, ali i u interesu RS. S kim god pregovarali sutra, a pregovarat ćemo, jer nećemo zabijati glavu u pijesak, nego pregovarati na različitim nivoima i u tome se trebamo držati principjelno politike koju zastupamo i programe koje smo zacrtali, a to je stabilnost RS, ekonomske reforme, napredak i neke druge ključne stvari o kojima smo govorili pred izbore – rekao je Šarović.

Istovremeno, aktuelna poslanica SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić ističe da je dosadašnja podijeljenost dva politička bloka u Sarajevu samo nanosila štetu u RS, a to je posebno bilo vidljivo u protekle četiri godine.

– Ranije su sve stranke u Sarajevu poštovale ono što je stav Vlade RS i to je bilo obavezujuće za sve nas. Bili smo zatečeni stanjem koje se dogodilo ovaj put gdje smo praktično zastupali potpuno različite stavove. SzP je javno rekao da stavovi Vlade njih uoće ne obavezuju. Zato je mnogo stvari bilo loše urađeno i pitanje je koliko će nam trebati vremena da to promijenimo. Sva kadrovska rješenja do kojih se došlo u ove četiri godine su problematična. Srbi su trebali dobiti direktora UIOBiH, ali je to pripalo HDZ-u. Agencija za državnu službu, također, je trebala pripasti Srbima, a oni su je propustili drugima. Mnogo ljudi koji nisu profesionalni su zaposleni u institucijama BiH, a veliko je pitanje ko je sve otišao u diplomatiju – ističe Majkić.

– Mislim i očekujem da će krilo SDS-a, koje smatra da treba pojačati tu nacionalnu komponentu u zastupanju interesa RS, nadvladati i naći neke rješenje i razgovarati o prijedlogu predsjednika Dodika. Duboko u to vjerujem i željela bih da bude tako, da Srbi u Parlamentu BiH, zbog svoje podijeljenosti, ne budu predmet podsmijeha kod Bošnjaka i Hrvata – kaže Dušanka Majkić, prenosi "Srpskainfo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.