SKANDALOZNO

Općinske izborne komisije ignorirale dokazanu krađu

Savez za bolju budućnost uputio prigovor jer su na izborni dan glasački listići iznošeni s biračkog mjesta i glasalo se u automobilima,ali ga je lokalna komisija odbila

Glasanje u automobilu u Vogošći: Nije ni ispitano kako su se listići našli vani

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

16.10.2018

 

Općinske izborne komisije do sada su odbile skoro svaki prigovor ili žalbu političkih stranaka na nepravilnosti tokom izbornog dana u BiH, 7. oktobra, ali u slučajevima u kojima su se žalitelji obratili Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, pod snagom argumenata i dokaza odluke lokalnih komisija obično padaju.  

Tako je SBB 7. oktobra uložio prigovor Općinskoj izbornoj komisiji Vogošća jer su glasački listići izneseni s biračkog mjesta te su neidentificirani članovi odbora na biračkom mjestu Srednjoškolski centar u Općini Vogošća izdali glasačke listiće i dozvolili pomaganje prilikom glasanja koje nije u skladu s Izbornim zakonom BiH.

 Nevjerovatni propusti  

Konkretno, riječ je o ispunjavanju glasačkih listića u automobilu, što je zabilježeno i na fotografijama, koje je SBB uz prigovor o kršenju zakona, ukazujući prvenstveno na nepoštivanje tajnosti glasanja, i dostavio nadležnima. Sve je potkrijepljeno pravnim osnovom za reagiranje u ovakvoj situaciji.

Međutim, Općinska izborna komisija (OIK) Vogošća odbacila je SBB-ov prigovor kao neosnovan. Potom se SBB žalio CIK-u, koji je poništio odluku OIK-a Vogošća i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Premda je CIK na ovaj način i žalbu lokalne komisije ocijenio osnovanom, nevjerovatni su propusti koje je OIK Vogošća napravio u svom odgovoru na žalbu SBB-a.

Ta općinska komisija, naime, čak nije navela ni broj biračkog mjesta koji je naveden u prigovoru, a CIK je ustvrdio da nije potpuno i pravilno utvrdila činjenično stanje te da nije u potpunosti provela dokazni postupak, kao i da u žalbenoj odluci nije navela koje je dokaze izvodila.



  Poruka građanima  

Centralna izborna komisija dala je komisiji u Vogošći šansu za „popravni“ i da tek sada uzme izjave od članova biračkih odbora i akreditiranih posmatrača, što je skandalozno da nije učinjeno izbornog dana, kada se i desila sporna situacija koju je vidjela cijela država.  

O svemu ovome OIK Vogošća tek će se izjasniti. No, upravo ovakvo ponašanje i ovaj predmet pokazuju kako to rade općinske izborne komisije u BiH koje bez provođenja postupka odbacuju prigovore o kršenju Izbornog zakon, a i na taj način faktički učestvuju u poništavanju volje birača. Upravo takvo ponašanje je poruka svim građanima koji imaju primjedbe na izborni proces da unaprijed odustanu od takvih pokušaja. Pitanje je i koliko je onih koji su odustali od te namjere.



Glasanje u Vogošći van biračkog mjesta na izborima 7. oktobra

Ovakvi primjeri potvrđuju da su općinske izborne komisije 7. oktobra, osim što su propustile utvrditi zakonitost iznošenja listića s biračkih mjesta, osujetile svaki pokušaj da se takve situacije ispitaju. Stoga, sve je više dokaza o tvrdnjama da su pojedine općinske izborne komisije radile u sprezi sa SDA da prikriju što više nezakonitosti kako bi izbori bili pokradeni upravo u korist te stranke. I ovaj slučaj s glasanjem u automobilu u Vogošći indicira na to koliko je nezakonitog iznošenja glasačkih listića bilo 7. oktobra u BiH i jesu li se oni našli u bugarskom vozu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.