OTKRIVAMO

Tužilaštvo BiH provjerava izborne nepravilnosti!

Naši izvori iz ove institucije tvrde da su sve ove prijave već u radu, što znači da su zavedene u sistem Tužilaštva BiH

Piše: M. AŠČIĆ

17.10.2018

Tužilaštvo BiH provjerava sve prijave koje se odnose na izborne nepravilnosti, a koje su pristigle na adresu ove pravosudne institucije u proteklih deset dana, nezvanično nam je potvrđeno iz izvora bliskih ovoj instituciji.

 Zvanična istraga

Kako saznajemo, na adresu Tužilaštva BiH za sada je stiglo 13 prijava od različitih političkih subjekata, ali i pojedinaca, koje ukazuju na izbornu krađu i nepravilnosti za vrijeme i nakon izbornog procesa. No, iz Tužilaštva BiH, zvanično, iako smo poslali brojne upite, nismo dobili odgovore na ova pitanja.

No, naši izvori iz ove institucije tvrde da su sve ove prijave već u radu, što znači da su zavedene u sistem Tužilaštva BiH i da je određen tužilac da sve provjeri i ispita, kako bi se vidjelo je li počinjeno krivično djelo i ima li osnova za pokretanje zvanične istrage.

Prijave su upućene i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). One su dokumentirane i u fazi su provjera, dok u Tužilaštvu rade na prijavama koje su upućene jedino njima.

Nije isključeno da do kraja sedmice broj prijava koje se odnose na izborne nepravilnosti bude veći od 20, s obzirom na to da su mnoge stranke dokumentirale prije svega nepravilnosti koje se odnose na postupanje biračkih odbora, gdje su i utvrđene najveće malverzacije.

Smišljen scenarij

Prije svega misli se na činjenicu da su dan prije izbora zamijenjeni birački odbori i postavljani ljudi SDA. Sve to ukazuje na dobro smišljen scenarij, na šta će tužioci obratiti posebnu pažnju.

Ko je iz nehata oštetio pečat u Novom Gradu

Pripadnici SIPA-e završili su uviđaj u Općini Novi Grad, gdje su po prijavi provjeravali oštećenje službenog pečata CIK-a na prostorijama gdje su se nalazili izborni materijal i vreće s glasačkim listićima.

Prema nezvaničnim informacijama „Avaza“, provjere u Općini okončane su nakon što su inspektori SIPA-e danima provjeravali ove navode, saslušali određene osobe, a zbog sumnje da je počinjeno ozbiljno krivično djelo. Kako nam je nezvanično rečeno, utvrđeno je da je pečat zaista i bio oštećen, ali ne s namjerom, nego iz nehata!?

Iz ove agencije potvrđeno nam je da su postupali po usmenoj naredbi Tužilaštva BiH.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.