BUGARSKA

Počeo 7. forum regiona Podunavlja: EU najavljuje nova ulaganja u Balkan

Skup ima za cilj pomoći naročito turističkim radnicima da poboljšaju svoju ponudu i privuku u svoje zemlje nove posjetioce

Sofija

S. NUMANOVIĆ

18.10.2018

Skoro 1.000 zvanica iz 40 država svijeta učestvuje danas i sutra u velikoj konferenciji posvećenoj razvoju turizma u regionu Podunavlja.

Evropska komisija i vlada Bugarske organizatori su ovog skupa u Sofiji koji ima za cilj pomoći naročito turističkim radnicima da poboljšaju svoju ponudu i privuku u svoje zemlje nove posjetioce.

Sedmi forum Podunavlja tematski se upravo bavi turizmom. Realizira se u okviru strategije Evropske unije za region podunavlja.

Na forumu je i 25 predstavnika iz Bosne i Hercegovine.

Gostima su se obratili brojni zvaničnici Evropske komisije i vlade Bugarske, ali i predstavnici sigurnosnih institucija niza zemalja.

Forum je otvorila Korina Kretu (Corina Cretu), komesarka EU za regionalnu politiku, te Ekaterina Zaharieva, zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Bugarske.

Zaharieva je istakla da je turizam najpotentnija grana privrede država podunavskog područja te da se isplati ulagati u njegove kapacitete.

- Ta se investicija sigurno i brzo isplaćuje - istakla je.

Komesarka Kretu, pak, naglasila je da se radi o jedinstvenom projektu koji zbližava desetine i desetine miliona ljudi.

- EU će, kao i što treba, uraditi više na razvoju ovog područja Evrope, bez obzira na to ko je od država koje su u ovom regionu članice EU, a koje nisu. Ovo je ipak u najvećoj mjeri balkanska priča i žao mi je da nije urađeno više - naglasila je ona.

Obećala je i da će se Strategija EU za Dunav držati visoko na listi prioriteta Unije. To znači i povećanje ulaganja u region da bi on mogao kvalitetno odgovoriti na izazove današnjice.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.