CRNA STATISTIKA

Samo u glavnom bh. gradu dnevno više od 30 umrlih!

Posljednja dva-tri dana imali smo dnevno po devet ili deset dženaza, kažu za „Avaz“ u pokopnim društvima u Sarajevu

Piše: A. NUHANOVIĆ - S. DEGIRMENDŽIĆ

18.10.2018

Samo u prvih šest mjeseci ove godine umrlo je 18.639 osoba, podatak je koji je Agencija za statistiku BiH objavila prošlog mjeseca i taj broj približan je onom za isti period lani. No, u ovom mjesecu, kako saznaje „Avaz“, evidentan je veći broj smrtnih slučajeva u BiH od uobičajenog, a naročito zabrinjava povećanje smrtnih slučajeva posljednjih nekoliko dana.

Svima čudno

Tako je, prema podacima koje smo dobili od sarajevskih pokopnih društava „Bakije“, „Jedileri“ i „Pokop“, posljednjih dana zabilježeno i po više od trideset smrtnih slučajeva dnevno.

Kako je za „Avaz“ kazao Nedim Zahiragić iz pokopnog društva „Jedileri“, kod njih je primjetno povećanje objava o smrti od prošlog petka.

- Posljednja dva-tri dana imali smo dnevno po devet ili deset dženaza. Posebno je neuobičajen broj umrlih bio izražen u subotu, nedjelju, ponedjeljak i utorak, dok je danas (jučer, op. a.) manji broj. Svima nam je bilo čudno otkuda toliko, pitao sam se šta se dešava - kaže Zahiragić.

U pokopnom društvu „Bakije“ kazali su nam da sedmično imaju oko 30 dženaza. Navode da se posljednjih dana dešavalo da su dnevno imali čak i 11 objava o smrti.

- Mi nekad dnevno imamo četiri objave, nekad osam ili deset, a ovih dana imali smo i više - kazali su iz „Bakija“.



U posljednjih sedam dana 30 ukopa obavio je i „Pokop“, iz kojeg navode da nisu bili u pitanju samo smrtni slučajevi starijih nego i mlađih osoba.

Sudeći prema objavama o smrti i u drugim gradovima, očito je da je posljednjih dana taj broj povećan u odnosu na protekli period u ovoj godini.

Nepoznati razlozi

Ako se ima u vidu da u Sarajevu imaju još najmanje dva pokopna društva, od kojih nismo uspjeli dobiti podatke o broju njima prijavljenih smrtnih slučajeva, jasno je da su ove crne brojke i veće.


Za sada niko nije utvrđivao razloge povećane smrtnosti stanovništva u BiH, ali, kako saznajemo u zdravstvenim ustanovama, ljetno vrijeme usred jeseni uzrokovalo je pogoršanje zdravstvenog stanja kod mnogih građana.

Ambulante širom zemlje pune su pacijenata koji su zatražili ljekarsku pomoć zbog vrtoglavice, bolova u grudima i povišenog pritiska.

Nagle promjene

Kada je u pitanju situacija u glavnom bh. gradu, kako je za „Avaz“ kazao Arman Šarkić, portparol Javne ustanove „Dom zdravlja“ Sarajevo, u tim se ustanovama proteklih dana javlja uobičajen broj pacijenata. No, ima onih kojima posebno teško padaju ovakvi vremenski uvjeti.

- Srčani i hronični bolesnici najteže podnose visoke temperature i nagle i velike promjene. Stoga je najbitnije da redovno uzimaju terapije – kaže Šarkić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.