NALAZI

Pet kantona nakupilo više od 330 miliona KM deficita

To nije spriječilo vlasti pet kantona da i prošle godine na putovanja potroše bar 1,5 miliona maraka, a na regres čak 11 miliona

Vlada USK rekorder

Piše: M.R.S.

18.10.2018

Kantonalne vlasti troše više novca nego što ga imaju na raspolaganju te je samo pet kantona proteklih godina akumuliralo više od 330 miliona maraka deficita budžeta, pokazuju analize revizorskih izvještaja.

Plaće premijera

Svojevrsni rekorder u neodgovornom ponašanju je Unsko-sanski kanton, koji je prikazao oko 85 miliona KM akumuliranog deficita. No, prema nalazima revizora, nije evidentirano još 75,5 miliona KM pravosnažnih sudskih presuda, pa stvarni deficit iznosi oko 160,5 miliona KM.

Ured za reviziju institucija u FBiH kontrolirao je kako su u prošloj godini trošeni budžeti pet od deset kantona, što znači da je ukupan deficit budžeta svih kantonalnih vlasti čak i veći.

Revizija je obuhvatila Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački, Srednjobosanski, USK i Sarajevski kanton.

Iako imaju deficit, to nije spriječilo ovih pet kantonalnih vlasti da i prošle godine na putovanja potroše bar 1,5 miliona KM, a na regres čak 11 miliona. Plaće premijera kretale su se od 4.214 KM (u HNK) do 2.439 KM (u ZHK). Inače, pola budžeta troši se na primanja zaposlenih.

Hota: Smanjiti potrošnju

Dodatni troškovi

 

Ocjena revizora je da kantoni ne poduzimaju ništa da riješe i izmire ogroman broj pravosnažnih presuda, pa možemo očekivati dodatne troškove i znatan odljev novca u narednom periodu zbog zateznih kamata. Postavlja se pitanje kada će se i kako stati ukraj trošenju javnog novca bez pokrića.

Ismar Hota iz Centara civilnih inicijativa poručuje da država mora smanjiti svoju potrošnju ili uvećati izvore koji generiraju nove prihode.

- Drugi način bio bi konsolidacija radne snage u javnoj administraciji kako bi se umanjio suvišan broj radnih mjesta i povećala kontrola i efikasnost – stava je Hota.

Naknade zastupnika

Prema nekim analizama, na naknade zastupnika u skupštinama ovih pet kantona troši se više od dva miliona KM godišnje.

Paušal neprofesionalnih zastupnika u Skupštini USK iznosi 1.800 KM i najveći je u BiH, a plaća profesionalnih zastupnika iznosi 2.728 KM.

- Iako se radi o redovnim zadacima, svi zastupnici imaju naknadu za prisustvo na sjednici Skupštine od 130 KM, a kao članovi kolegija i radnih tijela 130 KM po održanoj sjednici i pravo na naknade troškova prijevoza. Ova primanja umanjuju se za deset posto u korist kantonalnog stambenog fonda – navodi se u revizorskom izvještaju za USK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.