IZBORI 2018.

Konaković najavio široku koaliciju u KS bez SDA

MIslim da bi iduće sedmice bilo vrijeme da sve ono što smo jedni drugima poručili preko medija - sjednemo i konkretizujemo

Konaković: Dobro je da se ove stranke slične političke orijentacije dogovore oko nekih svojih principa

Vijesti.ba

18.10.2018

Narod i pravda u razgovore o formiranju vlasti na nivou Kantona Sarajevo (KS) uključuje se iduće sedmice, potvrdio je u razgovoru za "Vijesti.ba" predsjednik ove stranke Elmedin Konaković.

- Mislim da bi iduće sedmice bilo vrijeme da sve ono što smo jedni drugima poručili preko medija - sjednemo i konkretiziramo. Još jednom ponavljam, kad god Narod i pravda bude domaćin koalicionih pregovora, mediji će biti pozvani da prisustvuju i slušaju o čemu mi to razgovaramo - rekao je Konaković.

Pozdravio je za sutra najavljene razgovore Naše stranke, SDP-a BiH i DF-a o mogućoj uspostavi vlasti u KS.

- Prema mom mišljenju, dobro je da se ove stranke slične političke orijentacije dogovore oko nekih svojih principa. A mi smo raspoloženi, naravno, nakon toga da sjednemo zajedno s njima i razgovaramo - navodi Konaković.

Kako kaže, stranci na čijem je čelu jedino je bitno da se nova koalicija uspostavi na bazi principa, a nikako na bazi matematike ili podjele nekih mjesta.

- Mislim da smo i jedni i drugi pokazali raspoloženje da razgovaramo o konkretnim stvarima. Mislim da bi se taj naredni sastanak trebao desiti naredne sedmice, i u njega bi, prema našem mišljenju, trebali biti uključeni i SBB i Nezavisna bosanskohercegovačka lista Ibrahima Hadžibajrića - dodaje Konaković.

Naglašava kako je nemoguće praviti bilo kakve opstrukcije onome ko ima većinu u KS.

- Ako SDA skupi 18 ruku, dobit će kolegij i formirati vlast. Ukoliko to bude neko drugi, ni tu nema nikakvog govora o opstruiranju. Dakle, ovo je izborna volja građana i onaj ko skupi 18 ili više ruku u Poslovnikom predviđenim rokovima, vrlo lagano može formirati vlast - poručuje Konaković.

Naš sagovornik ostaje pri svojim ranije iznesenim stavovima da Narod i pravda neće koalirati sa SDA.

- SDA nije za principe koje mi zagovaramo. Znamo, jer smo do jučer bili članovi te stranke. Znamo da je njima bilo važnije sačuvati neke korumpirane direktore od ovih principa, a nama je mnogo važnije da ti korumpirani direktori idu kući i na tome se sigurno razilazimo, tako da s ovom postavom ljudi koji vode SDA zaista nema nikakve priče. A šta će se sa SDA dešavati u budućnosti? Mi se nadamo da će oni ozdraviti kroz opoziciju i riješiti se ovih kadrova koji su tamo samo radi ličnih interesa, a, nažalost, ima ih jako puno - kaže Konaković.

Na naše pitanje koliko bi koalicija u KS, s Narodom i pravdom na čelu, mogla ukupno sakupiti ruku, Konaković procjenjuje između 19 i 24, u zavisnosti od toga ko joj se sve priključi.

- Devetnaest je s Našom strankom, SDP-om, SBB-om i nama, 21 je i sa Hadžibajrićem, a 23 ili 24 i sa DF-om. Bila bi to skoro dvotrećinska većina - zaključuje Konaković u razgovoru za "Vijesti.ba".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.