PROCESI

Na popravci optužnica protiv Salihovića!

Tužiteljica Pašić, koja je dvije godine istraživala nezakonitosti svog bivšeg šefa, u optužnici, u opisu činjeničnog stanja, napravila niz propusta

Salihović: Pojedinci ga štite

Piše: M. AŠČIĆ

19.10.2018

Tužilaštvo BiH poslalo je na ispravku već napisanu optužnicu protiv Gorana Salihovića, pravosnažno smijenjenog glavnog državnog tužioca, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja dok je bio na čelu ove institucije, saznaje „Dnevni avaz“.

Smišljen scenarij

Razlog za to je što je uočeno da je postupajuća tužiteljica Suada Pašić, koja je dvije godine istraživala nezakonitosti svog bivšeg šefa, u optužnici, u opisu činjeničnog stanja, napravila niz propusta, koji su u posljednji tren uočeni i vraćeni na doradu, kako ovakva optužnica u Sudu BiH ne bi doživjela pravi fijasko.

Takva optužnica, puna pravnih nejasnoća i nelogičnosti, trebala je biti poslana Sudu BiH još prije nekoliko dana, kako smo i objavili, ali je u posljednji tren otkriveno da je činjenično i pravno neutemeljena.

Zbog toga je i naređeno da se hitno isprave ovi nedostaci, poput opisa da su, ustvari, radnjama koje je poduzimao Salihović oštećeni Dragan Mektić, ministar sigurnosti, ali i Hasan Pleh, smijenjeni šef Salihovićevog kabineta, umjesto države i Tužilaštva BiH?!

Pašićka bi zbog propusta mogla čak i disciplinski odgovarati. Osim što je godinama radila na istrazi, Salihoviću išla na noge da uzme izjavu te odgađala ispitivanja, ova tužiteljica na sve načine pokušala je optužbe protiv Salihovića minimizirati.

Drugi plan

Čak i navode iz disciplinske prijave Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koji su pravosnažno potvrđeni i zbog kojih je Salihović i smijenjen. Da bi odužila proces, naredila je i dodatno vještačenje troškova reprezentacije, a sve kako bi istraga duga dvije godine pala u drugi plan, a Salihović prošao nekažnjeno.

Ustavni sud BiH odbio obje apelacije

Salihović je uložio dvije apelacije Ustavnom sudu BiH, jer je tvrdio da je disciplinski postupak protiv njega nerazumno dugo trajao, ali i zbog povrede prava na pravičan postupak. No, obje njegove apelacije odbijene su kao neosnovane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.