RAZGOVOR

Elmedin Konaković: Vrijeme je da SDA ide u opoziciju!

Najavljena koalicija već funkcionira, vidjelo se to u USK i KS , kaže Konaković

Konaković: Praviti široku koaliciju

Piše: K. KEŠMER

19.10.2018

Za pregovarački sto danas su sjele stranke ljevice SDP, Naša stranka i DF, koje su razgovarale o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, iz koje bi bila isključena SDA.  

A već iduće sedmice, kako je to u razgovoru za „Dnevni avaz“ potvrdio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, razgovori će se proširiti i na druge partije koje ne žele u koaliciju sa SDA.

Blokovski pristup

- Dobro je da se pokušava mobilizirati ljevica, da se uspostave principi djelovanja, ali i zbog širine koalicije, koja je potrebna na federalnom i državnom nivou. Očekuju nas velike reforme, a kako je već evidentno da niko neće sa SDA, osim DF-a, koji je tu prilično rezervisan, sutra (danas, op. a.) prilika je da se napravi korak u tom pravcu – naveo je Konaković.

On smatra da je logičan potez da za sto prvo sjednu ljevičarske stranke i naprave blok.

- Mi smo se već okupili u jedan blok, odnosno četiri stranke koje su nastale iz SDA. Mislim da je taj blokovski pristup dobar – kazao je Konaković.

Na pitanje da prokomentira činjenicu da taj blok stranaka već djeluje u pojedinim kantonalnim skupštinama, i to uspješno, kao što je slučaj u Unsko-sanskom kantonu, gdje je smijenjena SDA-ova vlada i imenova nova, Konaković odgovara da je to bila odlična inicijativa koju podržava.

- Jer, ovi što su vladali, iskoristili bi vrijeme da kupe neke preletače tako što će nekome nekoga uhljebiti. To treba sprečavati - ističe Konaković.

Dodaje da je primjer saradnje ovih stranaka bio vidljiv u Skupštini KS.

- Predložili smo zabranu zapošljavanja na neodređeno u javne institucije i svi su to podržali osim SDA. I tu se vidjelo da funkcionira i da mi drugačije razmišljamo i zamišljamo vlast – ističe predsjednik NiP-a.

Korumpirani kadrovi

Govoreći o tezi SDA da nije demokratski izbaciti iz vlasti stranku koja je „pobjednik“ izbora, Konaković ističe da je protiv ove stranke glasalo 75 posto ljudi.

- Prvo pitanje za njih ne treba biti je li to demokratično, već zašto ama baš niko neće s njima. Ljudima u SDA mnogo je važnije spasiti korumpiranog direktora nego voditi zdravu politiku. Uvjerio sam se u besmislenost takve politike. Stranka se u to pretvorila i mi smo zato napustili SDA. Mislim da će im goditi i da im je potreban jedan odmor, da se očiste od korumpiranih kadrova. Vrijeme je da SDA ide u opoziciju – zaključio je Konaković.

Depolitizirati obrazovanje i zdravstvo

Na pitanje ko je sve dobrodošao u blok koji bi formirao vlast, Konaković kaže da se mogu priključiti oni koji žele promjene.

- Nećemo razmišljati o tome koliko ko ima ministarstava, direktora, moramo depolitizirati obrazovanje, policiju, zdravstvo, tražiti porijeklo imovine, zakon o stranačkom zapošljavanju, formirati ministarstvo za mlade... O tome trebamo razgovarati i na tome raditi – ističe Konaković.

Opet premijer?

Na pitanje da prokomentira navode da je za sebe već rezervirao mjesto premijera buduće Vlade KS, Konaković ističe da o tome nije razmišljao.

- Bliži sam tome da radim iz skupštinskih klupa, da se malo odmorim od toga. Ipak, NiP je dobio povjerenje, druga smo stranka nakon SDA i imamo obavezu da provodimo ono što smo najavili – ističe on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.