NOVA VLAST

Krajiški domino-efekt

Nova vlast bez SDA može se odmah napraviti i u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Bosanskopodrinjskom i Sarajevskom kantonu

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

19.10.2018

Nakon što je Skupština Unsko-sanskog kantona na prekjučerašnjoj sjednici smijenila Kantonalnu vladu predvođenu SDA-ovim premijerom i većinom njihovih ministara, javnost u Federaciji BiH očekuje politički domino-efekt, koji su lideri SDP-a, SBB-a, Naroda i pravde, Naše stranke i Nezavisnog bloka već najavili u svojim javnim istupima.  

 Izborni kradljivci 

Nijedna od tih stranaka, naime, ne želi koalirati sa SDA, a u skupštinama Unsko-sanskog, Sarajevskog, Bosanskopodrinjskog, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona imaju komotnu većinu koja bi mogla izglasati nove vlade u ovih pet kantona.  

Tako u USK od 30 poslanika SDA ima devet. S druge strane, A-SDA i SDP imaju 12 poslanika, što je uz glasove SBB-a, Nezavisnog bloka i Naše stranke većina od 16 poslanika. Ukoliko bi im se eventualno pridružila i dva poslanika DF-a, što još nije potvrđeno, to bi bila komotna većina od 18 poslanika.

U KS, od ukupno 35 poslanika, SDA ima deset. Narod i pravda, Naša stranka, SBB, SDP i Nezavisna Bosanskohercegovačka lista imaju ukupno 21 poslanika, što je komotna većina. Uz eventualne glasove DF-a, ova koalicija imala bi ukupno 24 poslanika.


Raspored mandata u grafici je urađen na osnovu podataka koje je CIK objavio do 18. oktobra

Raspored mandata je urađen na osnovu podataka koje je CIK objavio do 18. oktobra. Moguće su korekcije kod DF-a i BOSS-a do kraja brojanja

U ZDK, SDA ima 11 od ukupno 35 poslanika. S druge strane, SDP i Nezavisni blok zajedno imaju, također, 11 poslanika. Uz tri poslanika SBB-a, dva A-SDA, dva Stranke za BiH te jednog Naše stranke, bila bi formirana većina od 19 poslanika. Uz eventualno tri glasa DF-a, bila bi to većina od 22 poslanika.

U TK, od ukupno 35 poslanika, SDA ima njih devet. SDP i PDA imaju ukupno 17 poslanika, a ako ima se dodaju glasovi SBB-a i Naše stranke, koji imaju ukupno 4 poslanika, onda bi ova koalicija imala ukupno 21 poslanika i komotnu većinu. Ukoliko bi im se eventualno dodala i tri poslanika DF-a, to bi bila ogromna većina sa 24 od ukupno 35 poslanika.

Raspored mandata u grafici je urađen na osnovu podataka koje je CIK objavio do 18. oktobra. Moguće su korekcije kod HDZ-a i SBiH do kraja brojanja.

Raspored mandata u grafici je urađen na osnovu podataka koje je CIK objavio do 18. oktobra.

 U BPK od ukupno 25 poslanika, SDA ima četiri. S druge strane, Nezavisna Bosanskohercegovačka lista, SBiH, SBB, SDP, Naša stranka, A-SDA te Nezavisni blok i Prva stranka imaju ukupno 13 poslanika, što čini većinu za formiranje vlasti. Uz eventualne glasove DF-a, imali bi ukupno 15 od 25 poslanika. I Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a, izjavio je jučer da ne postoje šanse da SDP koalira sa SDA, te će stoga SDP razgovarati s partnerima koji zagovaraju takav stav.  


Raspored mandata u grafici je urađen na osnovu podataka koje je CIK objavio do 18. oktobra.

Socijaldemokratska partija BiH tražit će ponovno brojanje glasova za sve nivoe, jer su uvjereni da je njihovom kandidatu za člana Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću pobjeda uskraćena manipulacijama i zloupotrebama, jedan je od zaključaka jučerašnje sjednice Predsjedništva ove stranke.

-SDP BiH očekuje od nadležnih pravosudnih organa pokretanje opsežnih istražnih radnji kako bi bili procesuirani i kažnjeni svi oni koji su učestvovali u suštinskom kidnapovanju demokratskog prava građana-saopćeno je iz SDP-a.

Ova stranka traži od CIKBiH da utvrdi tačan broj neiskorištenih glasačkih listića koji su vraćeni sa biračkih mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.