STAVOVI

CIK mora dati odgovore!

Jasno je sada zbog čega nisu bile spremne vladajuće garniture da se uvedu nove tehnologije

Piše: E. Trako

21.10.2018

Dino Mustafić, ugledni bh. reditelj, objavljene rezultate izbora u BiH sagledava kroz više faktora: od predizborne kampanje, populističkih izjava, sigurnih glasača, preko, kako kaže, nedopustivog prelaska preko brojnih izbornih nepravilnosti Centralne izborne komisije (CIK) BiH, do međunarodne zajednice „koja 25 godina pokušava da uvjeri domaće nacionaliste da grade državu oslobođenu etničkog terora”!

Glasačka mašina

- Moram reći da je sve ovo očekivano. Bilo mi je jasno još iz predizborne atmosfere, ratne retorike, umiješanosti susjeda i otvorenog favoriziranja svojih kandidata i stranaka, populističkih i etnički homogenizirajućih izjava i nastupa - kaže Mustafić za naš list. 

Napominje kako je pročitao podatak da je u javnom sektoru u BiH zaposleno oko 200.000 ljudi, što je 25 posto od ukupno zaposlenih.

- Ako se tome doda i 50.000 ljudi u javnim kompanijama, jasno je čija je to glasačka mašina i koju interesnu skupinu preferiraju. Na sve to dodajte i njihove familije i dobit ćete rezervoar od skoro milion stabilnih glasača koji čuvaju svoj socijalni i društveni status – kaže Mustafić.

No, nakon objave rezultata veliku odgovornost vidi u Centralnoj izbornoj komisiji.

- Mislim da CIK mora sve poduzeti kako bi javnost razuvjerio u velike sumnje o regularnosti izbora. CIK je odgovoran za tačnost i transparentnost izbornog procesa, pa neka daju odgovore. Jasno je sada zbog čega nisu bile spremne vladajuće garniture da se uvedu nove tehnologije. Naprimjer, biometrijska identifikacija birača, jer bi se time spriječilo glasanje sa tuđim identifikacijskim dokumentima? Zašto ne postoji videonadzor na biračkim mjestima u 21. stoljeću, koji ne bi snimao samo mjesto glasanja nego cjelokupni prostor? Jasno je da bi uvođenje skenera spriječilo značajan dio nepravilnosti. Zbog čega glasački listići nisu bili označeni serijskim brojevima i žigom? Postoji i niz drugih pitanja i dilema koje stižu iz nevladinih posmatračkih organizacija prema kojim se CIK odnosi s nedopustivom lakoćom – kaže naš reditelj.

Dalje smatra da je u interesu izabranih predstavnika i pobjedničkih partija da se objelodani i razjasni sve i do najmanjeg detalja kako ne bi ostala sumnja u njihov izborni legalitet.

- Ukoliko se dokažu opravdane sumnje, moralo bi se razmišljati o ponavljanju izbora na pojedinim glasačkim mjestima ili ponovljenom procesu, u što sumnjam, poznajući naše zakonodavstvo – ističe Mustafić.

Etnički teror

Na kraju dodaje da, dok je etnička demokratija na djelu, neće biti civilizacijskog pomaka.

- Džaba svim ključnim akterima međunarodne zajednice pokušaji da u dvadeset pet godina uvjere domaće nacionaliste da grade državu oslobođenu etničkog terora! Umjesto u 21. stoljeće, ovi nas rezultati izbora ubrzano vraćaju u 19. Mi živimo pod stranačkom kontrolom interesnih skupina koje inkliniraju ka nasilju. Naš politički sistem producira radikalizam koji se ne može kontrolirati zato što većina tog političkog radikalizma pripada mainstream zoni i ima instrumente da multiplicira svoju vlast, čime je širi i na taj način opstaje. Opasno je to koliko smo se navikli na to i mi uopće ne doživljavamo kao politički radikalizam. Kako drugačije nazvati nacionalističke ideologije koje uništavaju Bosnu i Hercegovinu, koje su proizvele ambijent u kojem je ogroman broj građana izluđen atmosferom stalnog straha od novih sukoba, a rat je završen prije 23 godine - zaključuje Mustafić.

Evropa ili izolacija

- Dok se pred građane BiH ne postavi referendumsko pitanje u formi izbora jesmo li za evropsku i građansku ili etničku i izoliranu BiH, neće biti bitnijih promjena. Ali, za taj društveni preokret potrebna je jača opozicija, koja će koordinirano i programski ponuditi alternativu umjesto strančarenja. Imaju i sada priliku to učiniti na nekim nivoima vlasti, eto neka počnu od Sarajeva, sada je sve do njih, neće moći biti kriva samo SDA - kaže Mustafić.

Dodik je ruski čovjek, Putinov poštar iz Moskve, sada sa adresom u Predsjedništvu BiH. Ne dijelim mišljenje da će voditi konstruktivnu politiku, dapače, sve će učiniti da obesmisli instituciju kolektivnog suverena države. On će biti promotor geopolitike krvi i tla umjesto kosmopolitizma i univerzalizma, potcrtava Mustafić




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.