ŠOKANTNO

Je li 35 tona nestalog papira pretvoreno u pola miliona nevažećih listića?

Od te količine koja je nestala moguće je napraviti oko 500.000 glasačkih listića, koliko ih je nevažećih na ovim izborima, kaže Popović

Glasački listići u BiH nemaju serijske brojeve. Arhiva

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ - F. MUSTAFIĆ

20.10.2018

Dok se čeka okončanje istrage Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH o utrošku papira namijenjenog u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH za štampanje glasačkih listića, pojavile su se sumnje i da je oko 35 tona papira nestalog iz skladišta CIK-a ustvari nelegalno iskorišteno za štampanje listića za ovogodišnje izbore koji su zloupotrijebljeni.

Afera s oko 35 tona papira nestalog iz skladišta CIK-a otkrivena je početkom ove godine, a sada je sve više onih koji izborne krađe i broj nevažećih listića vežu upravo uz taj misteriozni nestanak papira, koji nikad nije do kraja rasvijetljen.

Tri plemena

Slobodan Popović, bivši potpredsjednik SDP-a i nekadašnji poslanik u Narodnoj skupštini RS, nedavno je za „Avaz“ rekao da količina nestalog papira odgovara onoj potrebnoj za štampanje oko pola miliona listića, koliko ih je nevažećih upravo na proteklim izborima.

- Vlast je uhvaćena u krađi izborne volje građana. Tri plemena s tri plemenske poglavice na čelu, SDA, HDZ i SNSD, drže pod kontrolom CiK i to im omogućava da mogu da kradu izbornu volju građana. Pitam se kako je moguće da nestane 35 tona papira od kojeg se prave glasački listići. Od te količine koja je nestala moguće je napraviti oko 500.000 glasačkih listića, koliko ih je nevažećih na ovim izborima – kazao je Popović.

Mnogi se i u javnosti otvoreno pitaju: Je li nestali papir iskorišten za dodatno štampanje listića koji su ispunjavani u korist prvenstveno SDA i SNSD-a?


Popović: Neko je napravio prevaru. Arhiva

S obzirom na to da glasački listići u BiH ni na jednim izborima nisu numerirani i nemaju serijske brojeve te se ne može utvrditi ima li u opticaju nelegalnih viškova, ova teorija sve češće se iznosi i na društvenim mrežama.

Bratska podjela

Budući da se u vezu s manipulacijama, naročito iz stranaka iz entiteta Republika Srpska, dovodila i štamparija „Atlantik BB“, u kojoj su štampani glasački listići, te da je vlasnik te štamparije u prijateljskim odnosima s Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a, čak su se pojavile i špekulacije da su SDA i SNSD „bratski“ podijelili listiće odštampane za njihove potrebe.

Premda su iz CIK-a u više navrata demantirali nalaz svoje komisije koja je i utvrdila manjak papira, još se čeka da konačnu riječ o tome daju nadležne policijske i pravosudne institucije.

Netačnim podacima barataju godinama

Kako saznajemo, istražitelje SIPA-e posebno zanima to što su revizori u prošlogodišnjem izvještaju za CIK, osim što su otkrili da „popisna komisija u skladištu CIK-a nije mogla utvrditi stvarnu količinu papira s vodenim žigom jer nisu imali vagu“, naveli i druga skandalozna otkrića. Među njima je i ono da se u CIK-u netačnim podacima o papiru barata godinama.

- Nedostatak provjere tačnosti podataka koje Komisija odranije posjeduje najviše se reflektuje na papir s vodenim žigom, jer kroz godine popisne komisije konstatuju da nisu utvrđene tačne težine papira u skladištu – istaknuto je u izvještaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.