REGION

Dizdarević: Ako nema proširenja EU, bit će vatre na Balkanu

Smatra da u Evropi trenutno nema državnika s vizijom

Printscreen

Antenam.net

21.10.2018

Nadolazeći val desnice veliko je iskušenje za jedinstvo u Evropi. Ako Evropska unija ne reformira samu sebe, nade su tanke i ne treba onda očekivati ništa dobro ni na Balkanu, jer će narastati raspoloženje da se zaustavi proširenje. Ako proširenja nema, imat ćemo vatre na Balkanu. 

To je u intervjuu za ''Pobjedu'' ocijenio dugogodišnji jugoslavenski diplomata i nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Raif Dizdarević.

- Moram da izrazim razočaranje ponašanjem Evropske unije. U kom smislu? Tamo u Briselu vlada atmosfera da bježe od pravih pitanja, da ne tragaju za odgovorima, da na sve probleme reagiraju čekajući dogovor država unutar EU, a kojeg dogovora nikada nema. Evropska unija izbjegava, bježi da na odlučan način razriješi odnose unutar pojedinih država članica, da redefinira odnose unutar unije. Ponekad sam imao utisak da se EU ponaša kao neka dobra tetka koja želi da se ništa ne talasa u vlastitoj kući. Današnje stanje unutar Evropske unije, u vremenu kada planetom, od Trampa (Trump) pa do srca Evrope, narasta desnica i ekstremistički pokreti, vjerovatno će doći do punog izraza nakon izbora za Evropski parlament sljedeće godine. Jačat će uloga Evropskog parlamenta na štetu Evropske komisije - kazao je on.

Dizdarević smatra da u Evropi trenutno nema državnika s vizijom i dodaje da je u Evropi zavladalo jedno stanje, da na kormilo država dolaze neki prosječni birokratizirani političari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.