„AVAZ“ SAZNAJE

Izetbegović odbio saradnju sa SAD u borbi protiv terorizma!

Dokument omogućava brzu razmjenu obavještajnih podataka, ali i značajnu obuku kadrova iz BiH

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

22.10.2018

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, spriječio je potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država o razmjeni podataka u vezi sa sigurnosnim provjerama o terorizmu, saznaje „Dnevni avaz“.  

Izetbegović je, kako nam je nezvanično potvrđeno iz izvora u Predsjedništvu BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH upućenih u ovaj slučaj, na uobičajenom konsultativnom sastanku koji prethodi svakoj sjednici kolektivnog šefa države, odbio dati saglasnost da se taj memorandum uvrsti kao tačka dnevnog reda jedne od nedavnih sjednica Predsjedništva. 


Prevencija kriminala

Navodno je Izetbegović svoj stav pravdao time da se on radije zalaže za potpisivanje sporazuma o ovom pitanju nego memoranduma, ali pravi razlozi zbog kojih se on usprotivio donošenju ovog izuzetnog značajnog dokumenta za našu zemlju i dalje su nepoznati.

Saznajemo da Ministarstvo sigurnosti BiH, koje je memorandum i uputilo u proceduru, nije zvanično obaviješteno o razlozima zbog kojih nije došlo ni do razmatranja memoranduma u Predsjedništvu BiH. No, kako nam je rekao izvor iz te institucije, ovo je prvi put da se neko od državnih zvaničnika usprotivio donošenju jednog ovakvog akta.

- Potpisivanjem i realizacijom ovog memoranduma trebala je dodatno biti unaprijeđena borba protiv terorizma u BiH kroz sigurnu razmjenu tajnih podataka važnih za prevenciju i borbu protiv terorizma, ali i drugih oblika međunarodnog kriminala – kazao nam je izvor.

Kako nam je pojašnjeno, realizacijom memoranduma državi bi bio omogućen i pristup informacijama u bazama podataka, koji trenutno nema. Konkretno, kada bi neko, primjerice, iz Jemena rezervirao avionsku kartu za BiH, sigurnosni organi BiH veoma bi brzo nakon toga imali podatak je li ta osoba sigurnosno interesantna i na šta je potrebno obratiti pažnju. A to je samo jedna od neprocjenjivih koristi koje bi BiH imala da je Izetbegović dao u Predsjedništvu saglasnost na taj dokument.

Dalje, Izetbegović je odbijanjem ovog memoranduma spriječio i znatna ulaganja u određene projekte i obuke i opremanja domaćih policijskih agencija neophodnih za kvalitetnu borbu protiv terorizma. Također, na ovaj način onemogućeno je i bh. sigurnosnim snagama da se koriste kapacitetima koje nude agencije za provedbu zakona SAD u borbi protiv terorizma.

 Ko je na gubitku 

- Sve je to sada na čekanju. Ali, definitivno smo na gubitku, jer sprečavanjem potpisivanja ovog memoranduma mi smo uskraćeni za pravovremeno raspolaganje tačnim i ažurnim tajnim i obavještajnim podacima koje ima jedna od najvećih sila na svijetu, SAD - kaže naš izvor.

Upućeni ističu da je u ovom slučaju Izetbegovićevo traženje da bude potpisan sporazum, a ne memorandum, samo izgovor, iza kojeg očigledno stoje neki drugi razlozi.

Tvrde da se na potpisivanje memoranduma, umjesto sporazuma, išlo zbog jednostavnijih procedura i brže provedbe ovog dokumenta u praksi te da to nije bila smetnja mnogim od evropskih zemalja da ga potpišu.

   Otkazane avionske karte i sastanak u Vašingtonu 

Saznajemo da je ovo prvi put da je Ministarstvu sigurnosti BiH neko odbio dati saglasnost čak i na razmatranje jednog dokumenta koji podrazumijeva saradnju BiH s nekom zemljom u borbi protiv terorizma.

Koliko je Izetbegovićev postupak bio neočekivan, govori i podatak da je delegacija Ministarstva sigurnosti BiH čak bila rezervirala avionske karte za Vašington, gdje je memorandum trebao biti potpisan. Naravno, i karte i sastanak na kojem je trebao biti potpisan memorandum su otkazani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.