IZBORI 2018.

Pročitajte imena novih zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH

Za formiranje parlamentarne većine potrebno je osigurati glasove 22 zastupnika

Arhiv

Avaz.ba

22.10.2018

Petnaest dana nakon izbora održanih 7. oktobra Centralna izborna komisija BiH danas je obznanila utvrđene izborne rezultate. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH činit će zastupnici iz ukupno 14 stranaka.

U Parlament BiH ušli su zastupnici iz SDA, koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH, SDP-a BiH, DF-a, SBB-a BiH, Naše stranke, PDA, Nezavisnog bloka, A-SDA, SNSD-a, SDS-a, PDP-a, DNS-a i SP-a.   

Najbrojniji zastupnički klub u naredne četiri godine imat će SDA. Iz FBiH iz te stranke u Parlament BiH ušli su Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Safet Softić, Šemsudin Dedić, direktno. Halid Genjac i Alma Čolo su ušli s kompenzacijskih lista, dok je Adil Osmanović dobio mandat iz Republike Srpske.

Interese koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH branit će Predrag Kožul, Bariša Čolak, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović i Borjana Krišto.

Iz SDP-a u najviši zakonodavni organ u državi mandate su dobili Enver Bijedić, Zukan Helez, Saša Magazinović, Nada Mladina i Nermin Nikšić, a iz DF-a Zlatan Begić, Dženan Đonlagić i Vlatko Glavaš. 

U ime SBB-a u Parlament BiH su ušli Damir Arnaut i Edita Đapo, ispred Naše stranke to su Predrag Kojović i Mirjana Marinković-Lepić, u ime Nezavisnog bloka mandat je dobio Fuad Kasumović, kod je mandat PDA pripao Mirsadu Kukiću. Konačno, tu je i Jasmin Emrić kao kandidat A-SDA.

Brojčano najjači klub iz RS imat će SNSD s četiri direktna i dva kompenzacijska mandata, a činit će ga Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Vojin Mitrović, Dragan Bogdanić (direktni) te Nenad Stevandić i Snježana Novaković-Bursać (kompenzacijski).

Obren Petrović, Dragan Mektić i Mirko Šarović zastupat će SDS, a Branislav Borenović i Mira Pekić PDP. Iz DNS-a u Parlament BiH je ušao Nenad Nešić, a iz SP-a Jakov Galić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.