PRIORITET EU

Zakon o VSTV-u BiH danas pred poslanicima PSBiH: Ispunjavanje obaveza ili kozmetičko rješenje

Sadrži i odredbe koje neće omogućiti efikasnu kontrolu imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija niti efikasno sprečavanje sukoba interesa

Danas sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Avaz

Alen Bajramovic

24.7.2023

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH, jedan od prioritetnih zakona na evropskom putu naše zemlje, uvršten je na dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Već duže vrijeme traje usaglašavanje njegovih odredbi, ali i današnji prijedlog prate primjedbe.

Pozitivna ocjena

Izmjene Zakona o VSTV-u BiH, koje je Vijeće ministara uputilo u parlamentarnu proceduru, pogoršane su, jer vlast nastoji oslabiti mehanizme prevencije sukoba interesa, kontrole povezanih osoba i imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija, ocjena je „Transparency Internationala (TI) BiH“.

- Iako taj zakon u jednom dijelu donosi poboljšanja, s druge strane, donosi i odredbe koje neće omogućiti efikasnu kontrolu imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija niti efikasno sprečavanje sukoba interesa, prvenstveno kad je riječ o članovima Vijeća, ali i ostalih – kazala je za „Avaz“ Ivana Korajlić, izvršna direktorica TIBiH.

Korajlić: Nazadne izmjene. Facebook

Obaveza dostavljanja podataka o imovini samo za članove istog domaćinstva ostavlja mogućnost prijavljivanja imovine na bliske srodnike, naprimjer, punoljetnu djecu koja ne žive u istom domaćinstvu, a predloženim izmjenama ostavlja se i mogućnost da oni koji imaju takvu obavezu čak i odbiju dostaviti podatke o imovini, neke su od primjedbi.

Zabrinutost zbog “nazadnih izmjena” u junu su izrazili i najviši predstavnici međunarodne zajednice u BiH, upozorivši da se ovaj nacrt zakona, s izmjenama u posljednjem trenutku, po smislu i suštini razlikuje od onog koji je dobio pozitivnu ocjenu Venecijanske komisije i EU, te pozivajući Parlament BiH da se vrate prvobitnom tekstu.

Početak pregovora

- Svi znamo da postoji prilika da BiH dobije datum početka pregovora s EU, ako se u relativno kratkom roku, a govorimo o jeseni ove godine, usvoji nekoliko zakona. S te strane postoji hitnost, a, s druge strane, uslove postavlja EU, tako da su oni ti koji imaju glavnu riječ da li neki od zakona ispunjava postavljene kriterije - rekao nam je poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović.

Magazinović: Treba biti usvojen. Facebook

Dodao je da se Zakon o VSTV-u danas treba razmatrati u prvom čitanju i smatra da on treba biti usvojen, a, eventualno, u amandmanskoj fazi potpuno usaglašen s evropskom legislativom.

Pitanje povjerenja

Obaveze koje BiH mora ispuniti da bi počela pregovore o članstvu u EU nisu utvrđene napamet, jer su i izmjene Zakona o VSTV-u put ka eliminiranju kriminala u pravosuđu i transparentnijem pravosudnom sistemu. Na pitanje zašto se već godinama podaci o imovini nosilaca pravosudnih funkcija pokušavaju sakriti, Korajlić odgovara da je do sada samo dvadesetak posto nosilaca pravosudnih funkcija dalo dozvolu da se objave njihovi imovinski kartoni.

- Zašto ostali nisu, to je pitanje. Ovo je pitanje povjerenja javnosti. Dok god se bilo šta krije, postojat će i sumnje da se radi o ljudima koji su umiješani u korupciju, organizovani kriminal i slično, a imamo i takvih na visokim pozicijama u pravosuđu - naglasila je Korajlić.

Dodala je da je neophodno iskoristiti parlamentarnu proceduru da se unaprijedi tekst i da se osiguraju adekvatni mehanizmi odgovornosti i integriteta, kako ovo ne bi bilo samo kozmetičko rješenje koje se usvaja samo zbog toga što su nam nešto obećali u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.