SAOPĆENJA

Centri civilnih inicijativa: Vlast uspostaviti na programskom principu

O rezultatima istrage obavijestiti javnost

Arhiv

Fena

22.10.2018

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju političke stranke na svim nivoima da intenziviraju međusobne kontakte i razgovore o mogućim koalicijama da se "dragocjeno vrijeme ne bi nepotrebno gubilo, na štetu građana, insistirajući pritom da se vlast ne uspostavlja na matematičkom nego na programskom principu.  

Također, pozivaju nadležne organe (SIPA-u i tužilaštva) da promptno reagiraju na sve potencijalne slučajeve političke korupcije u procesu postizbornog konstituiranja vlasti da bi ta vlast imala stvarni izborni legitimitet - saopćeno je iz CCI-ja.  

- Uspostavljanje vlasti na političkoj korupciji, tzv. kupovanjem poslanika, direktan je atak na demokratiju, prevara građana i rušenje institucija sistema, kroz širenje nepovjerenja u njihovu legalnost i legitimnost. Masovnost napuštanja stranaka na čijim su listama ušli u skupštine, od poslanika u proteklom mandatu i pojedini slučajevi formiranja vlada za koje je u javnosti stvoreno uvjerenje da su neupitni rezultat korupcije, a koji od nadležnih organa nikad nisu istraženi i procesuirani, krajnje su zabrinjavajući. I s obzirom na muk kojim su popraćeni od tih organa, izazivaju sumnju u projektiranu nezavisnost policijsko-sudskog aparata od političkog utjecaja – ističu iz CCI-ja.

Smatraju da takvi slučajevi, kad god se pojavi sumnja u njihovo postojanje, moraju biti detaljno i brzo istraženi, a s rezultatima istrage javnost u potpunosti upoznata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.