SARAJEVO

Jedini način da se GRAS oživi je potpuno restrukturiranje preduzeća

Neophodno aktuelizovati pitanja izvještaja o poslovanju javnih preduzeća, kažu iz Centara civilnih inicijativa

Adnan Šteta. Avaz

Piše: E. Ma.

14.7.2022

Višegodišnji problemi Javnog preduzeća GRAS nisu tajna, ali višegodišnje gomilanje problema ne vodi nigdje. Zbog toga je neophodno aktuelizovati pitanja izvještaja o poslovanju javnih preduzeća, kažu iz Centara civilnih inicijativa, jer jedino na takav način se može kontrolisati poslovanje preduzeća. Iz uprave GRAS-a izrazili su zabrinutost zbog kontinuirane blokade računa i strah za budućnost najstarijeg preduzeća u Kantonu Sarajevo.

- U 21. vijeku pojedini dani liče na 1993. godinu. Od 20. avgusta 2020. godine pa do danas konstantna je blokada računa. U takvim uslovima organizovati prevoz i voditi preduzeće je izuzetno teško - kaže generalni direktor GRAS-a Senad Mujagić.

Ministar saobraćaja KS-a Adnan Šteta (SDP) izjavio je kako mu je neshvatljivo da je neko dopustio da se 9 godina se ne plaćaju doprinosi radnicima, da je neko dopustio da se 3 godine ne plaća PDV državi. To su stvari koje su nečuvene, poručuje on.

- Što se tiče GRAS-a, kao pružaoca javnog prevoza u Kantonu Sarajevo, jedini adekavatan način da se on ponovo oživi je da uradimo potpuno restrukturiranje preduzeća”, navela je Hatidža Jahić, profesorica na Ekonomskom fakultetu UNSA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.