SARAJEVO

Šoto: Maltretirala je moje dijete, a sada opet radi u vrtiću

Bilo bi jazuk da bilo koje drugo dijete dođe u situaciju u kojoj je bilo moje, da ga takva osoba maltretira, kaže Šoto

A. NUHANOVIĆ

23.10.2018

Zejd Šoto, poznati bosanskohercegovački interpretator duhovne muzike, na svom Facebook profilu objavio je šokantan video na kojem se vidi kako učiteljica Amila Hasečić fizički maltretira njegovo dijete.  

Hasečić, kako se jasno vidi na snimku, galami na dječaka, a zatim ga vuče po podu i izbacuje iz sobe u kojoj se druga djeca igraju. Takva scena ponovila se dva puta, a ovom maltretiranju i izbacivanju dječaka na hodnik koji se pokušava spasiti svjedočili su druga djeca, kao i njene kolegice. No, nijedna od njih ni drugi put nije reagirala.

Šoto je u izjavi za „Avaz“ kazao da je njegovo dijete pola godine išlo u vrtić „Kids Land“ u Sarajevu te podsjeća da se cijeli slučaj desio prije dvije godine. Šokiran je da Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije reagiralo zbog zlostavljanja njegovog djeteta. Sve je, kaže, završilo se na priči da je slučaj prijavljen, ali da nije bilo dokaza da se ova osoba sankcionira i kazni.

Šta kaže Krivični zakon

- To je jedno razočaranje. Tražio sam od policije i Tužilaštva KS da je oni kazne, zaštite djecu od takvih učitelja i odgajatelja. Potrudio sam se biti legalista, dobar građanin... Davali smo izjave, išli u institucije i trudili se, nudili, predlagali da za dokaz odgovarajući stručnjaci pregledaju i razgovaraju s djetetom i drugom djecom koju je raznim metodama kažnjavala i nanosila im fizičku bol. Tužilaštvo KS je mijenjalo tužioce, tri ukupno, i na kraju nakon svega odbacilo slučaj, poslije dvije godine, jer nisu prihvatili dokaze, videosnimak i izjave jer videosnimak nije izuzet u skladu s procedurama. Ali moram reći i da se to isto tužilaštvo uopće nije trudilo da samo pribavi neke dokaze, ako, eto, taj video nije bio validan. Odbacili su slučaj. Mi smo se čak žalili i Federalnom tužilaštvu, ali oni su nas vratili na kantonalna. Glavna tužiteljica nam je poslala nekih 10-tak stranica obrazloženja. Ma, žalosno – kaže Šoto.

Navodi da u Krivičnom zakonu stoji da osoba koja je u ulozi roditelja može biti sankcionirana.

- Ona je u ovom slučaju bila u ulozi roditelja jer je dobila povjerenje i naše i države, a po Krivičnom zakonu takvoj osoba koja izvrši fizičko nasilje odmah se izriče mjera, čak i pritvora. Po ovome se vidi da nadležni organi nisu uradili sve što su trebali, da su propustili mnogo toga. Strašno je kad država nema sluha – kaže Šoto.

Ističe da njemu nije cilj da priča protiv vrtića, no, po njemu veliki je problem to što bez ikakve kontrole dolazi se do posla odgajatelja, učitelja...

- Pitam se stalno kako je država nekome dala diplomu bez testiranja, da vidi može li raditi taj posao. Naprednije zemlje, možda je to za nas daleko, testiraju da li potencijalni odgajatelji bivaju iritirani plačom djeteta, da li mogu izdržati nestašluke djeteta... To su vrlo bitne stvari. No, kod nas se obrću teze, kod nas su roditelji loši roditelji, a ovakve stvari prolaze nekažnjeno – kaže Šoto.

Ne krije razočarenje što Hasečić nije adekvatno sankcionirana. Kaže da ona i dalje radi s djecom, a ovaj put u vrtiću „Biseri“.

Učiteljicu sam nazvao odmah taj dan kada sam pogledao video, ali ona nije pokazala uopće pokajanje. Štaviše, bila je ljuta i pitala me odakle meni njen broj. Molim vas, da to pita, a ona je odgajatelj mom djetetu. Imala je priliku da se izvini tada. To nije uradila, kao ni do danas. Pitao sam je zašto ga je dirala. Ona je rekla da nije. Rekao sam da sam svojim očima vidio, da sam to gledao na videonadzoru. Ponovo je rekla da nije. Žalosno je da kod tih osoba koje takve stvari urade nema kajanja – kaže Šoto.

Profesionalna pomoć

Navodi da je ovo iskustvo odlučio podijeliti s javnošću da bi roditeljima skrenuo pažnju na ovaj problem.

- Bilo bi jazuk da bilo koje drugo dijete dođe u situaciju u kojoj je bilo moje, da ga takva osoba maltretira. Naš sin je to zaboravio. Njemu je sada pet i po godina, tad mu je bilo tri i po. On je, hvala Bogu, dobro, nema trauma jer smo se mi trudili da to sve bude kako treba. No, ovih dana ponovo smo se susreli sa situacijom da moramo poslati dijete u predškolsku. I opet šok. Saznajemo da je prije nekoliko dana u vrtiću zbog nemara odgajatelja dijete povrijeđeno. Tada smo rekli da nećemo više šutjeti. Poslali smo ga u vrtić jer je obavezno da ide u predškolsku i nećemo ga više, makar ga ne upisali u školu, mi ćemo naći rješenje. Ne pada mi na pamet – kaže Šoto.

Na kraju dodaje da on više nema šta poručiti Hasečić.

- Fer bi bilo s njene strane da kaže ''ja ne mogu da radim ovaj posao'' i da potraži profesionalnu pomoć, da se liječi. Najgore bi bilo da isto to neko drugo dijete doživi kao moje, ja to sebi ne bih oprostio. A, iskreno, vjerujem da se to može desiti – kaže Šoto.

Kontaktirali smo i Javnu ustanova "Djeca Sarajeva" da bismo direktoricu pitali zašto takva osoba i dalje radi s djecom. No, iz kabineta, nakon što smo rekli zašto zovemo, rečeno nam je „direktorica nije u kancelariji“.

Post s Facebooka  

Šoto je na svom Facebook profilu napisao kako se njegov sin bojao ići u vrtić. Odbijao je da ga ostavljaju tu.

- Govorio sam mu: „Sutra nećemo ići u vrtić, idemo na čaršiju, pa ćemo zajedno u džamiju, sladoled i kupovina bagera, pa kući...'' Oduševljen je bio i ujutro se probudio ranije i brže nego inače i krenuli smo prema Ilidži pa onda dalje prema Baščaršiji. Tada su me pozvali iz vrtića da dođem. Krenuvši prema vrtiću, krenuo je i plač i veliko razočarenje, bez obzira na to što sam ga uvjeravao da će biti kratko, da neće izlaziti iz auta, skoro da sam i odustao od odlaska jer mi je baš teško padalo njegovo iskreno razočarenje zbog moguće moje laži. Ostao je u autu, a ja sam zamolio osoblje na recepciji vrtića da ga pripaze, ja ću brzo do vlasnice i natrag. Ušao sam u kancelariju i doživio najveći šok u životu – napisao je Šoto.

Odgajateljica Hasečić, koju smo kontaktirali, kazala je kako o ovom slučaju ne želi ništa govoriti.

- U bolnici sam, ne bih ništa da komentiram - kazala je kratko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.