IZBORI 2018

A-SDA traži novo brojanje u Sanskom Mostu, ZDK i KS

Ističu da, nakon javnog priznanja Muhameda Zekotića da je krao glasove za SDA, nema dileme treba li ići u novo brojanje listića u gradu na Sani

Očekuje se da će u CIK zbog neregularnosti pristići veliki broj zahtjeva

S.DEGIRMENDŽIĆ

24.10.2018

Od jučer teče trodnevni rok za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje listića s općih izbora u BiH, održanih 7. oktobra. Kako saznajemo, u većini stranaka koje su učestvovale na izborima i tvrde da se na određenim biračkim mjestima dešavala izborna krađa, odlučili su da zahtjeve Centralnoj izbornoj komisiji BiH, zbog prikupljanja što većeg broja dokaza, upute danas ili sutra.  

Inače, CIK je proteklih dana desetine zahtjeva za ponovno brojanje odbacio kao preuranjene, jer Izborni zakon BiH propisuje da se takvi zahtjevi mogu upućivati nakon što se utvrde izborni rezultati, što se desilo u ponedjeljak.

Postoje, međutim, stranke koje su zahtjeve za ponovno brojanje uputile već prvog dana roka. Među njima je Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), koja traži ponovno brojanje na svim biračkim mjestima u Sanskom Mostu, Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu.

U toj stranci smatraju da su im u ZDK pokradena najmanje dva mandata za Parlament Federacije BiH, a naročito ukazuju na potrebu ponovnog brojanja glasova u gradu na Sani. Do takve odluke, smatraju u A-SDA, trebalo je doći i po službenoj dužnosti CIK-a, jer je Muhamed Zekotić, bivši član Stranke demokratske akcije, javno priznao da je učestvovao u izbornoj krađi u korist SDA.

- Zbog toga smatramo da je neophodno da se u Sanskom Mostu obavi ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima. Skandalozno bi bilo da takvo nešto bude odbijeno, jer imamo priznanje čovjeka da je učestvovao u izbornoj krađi, i to prema nalogu SDA - kažu za “Avaz” u A-SDA.

U toj stranci ističu da su na jednim od ranijih izbora, nakon što je ponovljeno brojanje glasova u Bosanskoj Krupi, uspjeli dokazati da su bili oštećeni i da su nakon tog brojanja dobili jedan dodatni poslanički mandat.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.