SARAJEVO

Održan novi sastanak DF-a, SDP-a i Naše stranke

Ove tri stranke do sada održale nekoliko sastanaka

Centrala Demokratske fronte. K. Kešmer

K.Kešmer

25.10.2018

U Centrali Demokratske fronte u Sarajevu održan je sastanak delegacije ove stranke s predstavnicima SDP-a i Naše stranke.

Tema sastanka bila je saradnja ove tri stranke i eventualno formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo.

Ove tri stranke do sada su održale nekoliko sastanaka na kojima su pokušale usaglasiti stavove.

Međutim, prepreka za potpisivanje nekog sporazuma o saradnji jeste stav DF-a da ne želi koalirati sa strankom Elmedina Konakovića (Narod i pravda), čiji su mandati potrebni za većinu u Skupštini KS.

Šef pregovaračkog tima DF-a Milan Dunović danas je novinarima potvrdio stav ove stranke da ne žele saradnju s Narodom i pravdom, ali da su spremni u Skupštini podržati vladu u kojoj bi učestvovala ova partija.

Dunović je dodao da se ne slaže s tim da Narod i pravda postave odnosno imenuju mandatara Vlade, već bi to trebala učiniti Naša stranka, koja je osvojila i najveći broj mandata u Skupštini KS kada su u pitanju lijeve stranke.

Član pregovaračkog tima SDP-a Damir Mašić kazao nam je da na današnjem sastanku uopće nije bilo govora o mogućim kadrovskim rješenjima niti o raspodjeli resora po strankama.

- Ovo je bio jedan u nizu naših sastanaka na kojima utvrđujemo programske ciljeve i ono što bismo trebali raditi - kazao je Mašić.

Dodao je da stav DF-a da ne želi koalirati s Narodom i pravdom nije stav SDP-a.

- Kada završimo pregovore sa strankama ljevice, na razgovore ćemo pozvati i druge stranke osim SDA. Ako DF ne želi sa NiP, to je njihova stvar, odnosno stav - poručio je Mašić.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.