ANALIZA

Bakirova dimna zavjesa i strah od gubitka vlasti

Gruevski: Koštala ga proruska i anti-NATO politika - Janša: Uvjerljivo pobijedio i ostao izvan vlasti - Izetbegović: Usamljeni vođa režima na odlasku

Fadil MANDAL

29.10.2018

Lažna teza Bakira Izetbegovića da SDA, kao relativni pobjednik i osumnjičeni kradljivac oktobarskih izbora, mora biti dio buduće vlasti, suočena s valjanim i lako provjerljivim argumentima ruši se kao kula od karata.

Naime, činjenice o formiranju vladajućih koalicija u bliskom bosanskom susjedstvu, ali i nekim ranijim aranžmanima kod uspostave vlasti u samoj BiH, svjedoče da je Izetbegović obični politički manipulator.

Dodikov primjer

Javnosti u BiH još su u svježem sjećanju razgovori koje su prije četiri godine u Centrali SDA u Sarajevu vodili tadašnji relativni izborni pobjednici, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik. SNSD je bio najjača stranka u RS i imao je najviše zastupnika (6) u Zastupničkom domu BiH. To, međutim, nije spriječilo Izetbegovića da isključi Dodika iz vlasti na državnom nivou i zagrli SDS, koji je i u RS i na nivou BiH imao manje glasova i zastupnika od SNSD-a.

Slično je svojevremeno, nakon izbora 2010. godine, postupio tadašnji lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji je u koaliciji sa SDA izbacio iz entitetske i državne vlade HDZ, koji je bio uvjerljivi pobjednik u hrvatskom biračkom tijelu - u Parlamentu BiH HDZ je tada imao 3 zastupnika, a u Parlamentu Federacije BiH 12 zastupnika, dok je njegov glavni rival HDZ 1990 u koaliciji sa HSP-om u Federalnom parlamentu imao 5, a u državnom 2 zastupnika.

Odemo li malo dalje od BiH, pronaći ćemo još primjera da relativnim izbornim pobjednicima ni politička teorija ni politička praksa ne garantiraju da moraju biti dio vladajuće većine.

Tako je nakon nedavnih izbora u Sloveniji uvjerljivi pobjednik, Slovenska demokratska stranka Janeza Janše, iako je, kao i SDA u Federaciji BiH, osvojila oko 25 posto glasova, na kraju ostala u opoziciji. Najmanje šest od ostalih osam stranaka koje su ušle u slovenski parlament i koje su formirale novu vladu Slovenije nije željelo koaliciju s euroskeptikom i desničarem Janšom, isto kao što ogromna većina stranaka koje su ušle u kantonalne, federalnu i državnu skupštinu u BiH ne želi da koalira s Bakirovom SDA.

Naravno, Janši nije ni palo na pamet da problematizira izbor nove slovenske vlade bez njegovog SDS-a, iako je stranka aktuelnog premijera Marjana Šareca osvojila upola manje glasova.

Dalje južno, na drugom kraju bivše Jugoslavije, u Makedoniji, odigrao se identičan scenarij kao u Sloveniji. VMRO - DPMNE, desničarska, proruska i anti-NATO makedonska stranka, osvojila je najviše mandata u Sobranju (51), ali se do tada opoziciona Socijaldemokratska stranka Zorana Zaeva udružila s albanskim partijama i formirala novu vladu Makedonije koja sada velikim koracima ide prema historijskom dogovoru s Grčkom i prijemu u NATO.

Novac i ucjene

Sličnih primjera u Evropi i svijetu je napretek. Zna to i Bakir Izetbegović. Providna mantra o „opasnom zaobilaženju relativnog izbornog pobjednika“ samo je dimna zavjesa. Iza koje se, osim paničnog straha od gubljenja poluga vlasti, krije i strah od odgovora na sve glasnija pitanja i u samoj SDA zašto niko više ne želi ući u koaliciju sa ovom strankom.

Džaba vreće novca i privilegije koje se već obilato nude potencijalnim prebjezima i saveznicima. Nestao je i strah od ucjena, pritisaka i montiranih optužnica obavještajno-policijsko-političkog podzemlja koje Bakir usmjerava i kontrolira.

Umišljeni diktator, samozvani gospodar života i smrti u Sarajevu, ostao je sam.

Politički gubavac u izoliranom kontejneru 

Politički gubavac Bakir Izetbegović na kraju će, prema svemu sudeći, biti smješten u izolirani kontejner sa svojom radikalnom, desničarskom, proruskom i antievropskom braćom Janezom Janšom i Nikolom Gruevskim. Na tu stranu, između ostalog, gurnuo ih je i sluganski odnos prema njihovim političkim mentorima, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoanu i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

  

I Šešelj je u Srbiji pobjeđivao, ali niko nije htio s njim

Šešelj: Opasni desničarski radikal

Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja, nakon pada Slobodana Miloševića, nekoliko puta je bila uvjerljivi pobjednik izbora u susjednoj Srbiji. Međutim, vlast u Srbiji formirale su stranke koje su imale daleko manje glasova, ali su u zbiru mandata imale većinu u Skupštini Srbije.   

Vjerovatno bi Aleksandar Vučić i njegov prethodnik na čelu SNS-a i države Tomislav Nikolić i danas, skupa s odbačenim Šešeljem, ostali politički cirkusanti i opasni desničarski radikali da nisu napustili SRS, promijenili zadrtu prorusku priču, obukli nova, proevropska odijela i okrenuli se više prema Briselu, a manje prema Moskvi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.