SARAJEVO

Bramerc podržava Tužilaštvo BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina

Razgovarano je o izmjeni Državne strategije za rad na ovim predmetima

Arhiv

Fena

30.10.2018

Glavni tužilac pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove Serž Bramerc (Serge Brammertz) posjetio je Tužilaštvo BiH i sastao se s v. d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanom Tadić i zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine u Tužilaštvu BiH.

Tadić je upoznala Bramerca s rezultatima rada Tužilaštva BiH te da je, prema dosadašnjoj evidenciji, u 409 predmeta optuženo 818 osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Također, razgovarano je o izmjeni Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina te o unapređenju regionalne saradnje u cilju procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Jedna od tema odnosila se i na pronalazak nestalih osoba, jer se u Bosni i Hercegovini još traga za oko 7.000 nestalih osoba te o saradnji udruženja žrtava i udruženja porodica nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je istaknut nastavak daljnje saradnje u zajedničkim aktivnostima kroz angažiranje oficira za vezu, pristupom bazi podataka s dokaznim materijalom Tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za Jugoslaviju, kako bi se Tužilaštvu BiH omogućilo da ostvari ciljeve utvrđene u Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina.

V. d. glavnog tužioca je ponovila da kontinuirana podrška Tužilaštva Mehanizma ostaje neophodna, posebno za već identificirane složenije predmete koji su u radu.

Bramerc je iskazao podršku Tužilaštvu BiH u radu i naporima u procesuiranju predmeta ratnih zločina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.