AVAZ SAZNAJE

Sutra sjednica CIK-a o raspodjeli mandata u Domu naroda: Put za izbor delegata po popisu iz 2013. već je trasiran?

Proteklu godinu i po svi članovi lokalne izborne administracije imenovani isključivo po popisu od prije pet godina

CIKBiH :Nema saglasnosti o popisu

S.DEGIRMENDŽIĆ

30.10.2018

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH danas bi trebale početi aktivnosti na utvrđivanju načina raspodjela mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, potvrdio je za „Avaz“ izvor iz CIK-a.  

On tvrdi da su određeni razgovori o ovoj temi već počeli ,ali u Komisiji nema saglasnosti o tome kako provesti član 10.12 Izbornog zakona u kojem je shodno presudi Ustavnog suda BiH prestala važiti rečenica „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu". To je rezultat odluke Ustavnog suda BiH donesene po apelaciji Bože Ljubića. 

 Zbog nepostojanja dogovora o izmejanam Izbornog zakona BiH kojom bi ta presuda bila implementirana, na CIK-u je zakonska odluka  da utvrdi broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, koji se biraju u Dom naroda iz kantonalnih skupština „proporcionalan broju stanovnika kantona prema posljednjem popisu.“  

Upravo pitanje „računa li se kao posljednji popis onaj proveden 2013. ili onaj 1991. godine“, ono je što je podijelilo članove CIK-a. Za sada se zna da se Bošnjaci u CIK-u zalažu za izbor po popisu iz 1991.,a Hrvati iz 2013.Za sada je stav članova Komisije iz reda srpskog naroda i iz reda Ostalih o ovom pitanju nepoznat.

Naš sagovornik kaže da će biti velikih zalaganja i lobiranja da izbor ide po popisu iz 2013. godine. Pogotovo, jer je kaže on, CIK scenarij za izbor delegata Doma naroda testirao na izboru članova općinskih i gradskih izbornih komisija proteklih godinu i po, koje je vršio isključivo po popisu iz 2013.

Inače, „Avazu“ je nezvanično potvrđeno da će sjednica CIK-a o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH biti održana sutra.

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.