MOSTAR

Centralna banka BiH prigodnom svečanošću obilježila Svjetski dan štednje

Osim ovog događaja, danas je i u objektima u Sarajevu organiziran posjetu učenika osnovne škole iz Sarajeva, te srednje škole iz Maglaja

Arhiv

Fena

31.10.2018

Povodom Svjetskog dana štednje koji se obilježava danas, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi Centralna banka BiH, u objektu Glavne jedinice Mostar organizirana je posjeta učenika trećeg razreda mostarske Osnovne škole "Antun Branko Šimić" i učenika Gimnazije Mostar.

Učenicima su upriličene prigodne prezentacije, prilagođene uzrastu, o temi upravljanja novcem i važnosti štednje, kako bi kod djece od najranijih dana bila stvorena svijest i razvoj tih korisnih navika. Osim toga, učenici su bili u prilici da se upoznaju o radu CBBiH i njenim funkcijama.

Svjetski dan štednje bio je prilika da se učenicima podijele prigodne publikacije - brošura za djecu pod nazivom "Novko i Novčica u svijetu novca", te letak za srednjoškolce pod nazivom "Šta je štednja?".

Ovaj i slični događaji organizirani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi radi jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele Bosne i Hercegovine i univerziteta izvan Bosne i Hercegovine (SAD, Austrija).

Osim centralnog događaja održanog u Mostaru, CBBiH je danas i u objektima u Sarajevu primila u posjetu učenike osnovne škole iz Sarajeva te srednjih škola iz Maglaja i Brijesnice Velike.

Također, CBBiH je organizirala obilježavanje Svjetskog dana štednje na Palama (29. oktobra) i u Banjoj Luci (30. oktobra), a to će uraditi i u Brčkom (1. novembra).

Navedene aktivnosti su realizirane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu - Development Facility (EFSE DF), saopćeno je iz CBBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.