EKSKLUZIVNO Šta se prekjučer događalo na 7. etaži KCUS-a

Misteriozni pacijent u bolnici Koševo

S. KURT
03.11.2018 17:36

Centralni medicinski blok: „Opsada“ trajala duže od osam sati

Niko još ne zna ko je misteriozni pacijent koji je prekjučer u neobičnim, tajnim i prilično vanrednim okolnostima operiran na 7. etaži Centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.  

Izvori bliski KCUS-u kažu da su vanredne okolnosti počele oko 15 sati, kada su svi zaposlenici ovog odjela pušteni ranije kućama.

Važna osoba  

Nije bilo objašnjenja zašto prije isteka radnog vremena idu s posla, ali da se nešto neobično dešava, bilo je jasno kada su pred operacione sale tog bloka stigli dr. Dželaludin Junuzović, direktor hirurških disciplina, dr. Amela Katica-Mulalić, šefica anestezije, Muvedeta Butmir-Čedić, šefica računovodstva, i glavna sestra Ernela Eminović.

- Operacija je počela ubrzo nakon „evakuacije“. Niko nije vidio ko je pacijent oko kojeg se napravila tolika misterija. Nije bilo zvaničnih informacija, samo se brzo Kliničkim centrom pronio glas da je riječ o nekoj vrlo, vrlo važnoj osobi, zbog koje je po hitnom postupku stigao kolega plastičar iz Beograda. Indikativno je da je u salu s njim ušla i dr. Katica-Mulalić, a ne neko ko je bio u smjeni, neko od dežurnih anesteziologa. Kolege pričaju da je dr. Katica-Mulalić izašla iz sale skoro pred ponoć. Prema našoj računici, operacija je trajala duže od osam sati – govori jedan od ljekara KCUS-a.

  • Operaciju izveo tim iz Beograda
    Operaciju izveo tim iz Beograda

Indikativno je, dodaje on, i da je operacija urađena u tzv. onkološkoj sali, po čemu se da zaključiti o kakvoj je vrsti problema i operacije riječ. 

- Svi su ulazi bili blokirani. Niko salama nije mogao prići, cijelu noć je do jučer ujutro bilo tako. Stroga tajna – navodi naš izvor.

Blokirani ulazi

Niko nije, osim prisutnih, imao priliku vidjeti ko je misteriozni pacijent, jer je sve izvedeno pod velom tajne i u uskom krugu zaposlenika KCUS-a.

- Negdje predvečer u krugu zgrade počeli su se pojavljivati automobili, pa i bodigardi koji prate političare. Neki od kolega posvjedočili su da je od početka „opsade“ pred Centralnim medicinskim blokom bila parkirana i Škoda koja vozi jednog člana Predsjedništva BiH – kaže naš izvor.

Bolest nije sramota   

Medicinsko osoblje koje je prekjučer natjerano da ranije napusti KCUS tvrdi da je zbog zaštite operiranog pacijenta operacija obavljena u potpunoj tajnosti.

- Nije neobično da kolege s drugih klinika iz drugih zemalja dolaze u KCUS da operiraju. Ali, nikad u nekim tajnim okolnostima, nikad se nisu slali tehničari i doktori kući. Pretpostavljam o kome je riječ i ko je pacijent. Ne znam samo zašto se od toga pravi misterija. To nije u skladu s našom profesijom, našom etikom. Bolest nije sramota – kaže jedan od bivših zaposlenika KCUS-a.

NA VRH