SAZNAJEMO

FDS prodaje Vakufsku banku, preuzima je ASA?!

Pet državnih firmi povuklo depozite u vrijednost od 20 miliona KM

Piše: M. AŠČIĆ

5.11.2018

Fabrika duhana Sarajevo donijela je nedavno odluku o prodaji Vakufske banke Sarajevo, čiji je većinski vlasnik s više od 70 posto udjela, saznaje „Dnevni avaz“.

Ova informacija potvrđena nam je iz više izvora, a u završnoj su fazi pregovori da Vakufsku banku preuzme ASA banka, koja je u vlasništvu biznismena Nijaza Hastora. ASA banka inače je dio poslovanja ASA grupacije i koncerna „ASA Prevent“.

Ekskluzivno pravo

Iz ASA grupacije bili su bez komentara na vijest o tome preuzima li ASA banka Vakufsku banku. No, naši izvori iz obje banke tvrde drugačije. Čak je, kažu, i Nadzorni odbor Vakufske banke obavijestio Upravu da se ušlo u završnu fazu pregovora o prodaji.

U informaciji se navodi da je najbliža tome ASA banka, koja je dobila ekskluzivno pravo da pregovara o kupovini Vakufske banke, dok su ostali za sada na čekanju.


No, problem mogu predstavljati sporna potraživanja koja ima Vakufska banka. Iako je prošlu godinu završila u plusu, ovu će, kako stvari stoje, poslovati s gubicima. Inače, ukupni kapital Vakufske banke iznosi nešto više od 29 miliona, a ASA banke 65 miliona KM. Zanimljivo je da je FDS prošle godine dokapitalizirao Vakufsku banku sa šest miliona KM.

Pet firmi

Da se nešto čudno dešava u Vakufskoj banci, baš kao i FDS-u, govori podatak da je, kako nezvanično saznajemo, u posljednjih mjesec dana pet državnih firmi iz ove banke povuklo ukupno 20 miliona KM depozita. Svoje depozite, saznajemo, povukli su „BH-Pošta“, „BH Telecom“, „Vodovod“ Sarajevo te „Igman“ iz Konjica i vogošćanski „Pretis“.


FDS u problemima

Fabrika duhana Sarajevo, koju je prije dvije godine kupio „British American Tobacco“ (BAT), još početkom ove godine donijela je odluku o prodaji nekretnina i udjela koje ima u pojedinim firmama. Tako je već prodat hotel na Vlašiću, a nakon smanjenja proizvodnje cigareta i premještanja brendova u druge države, moguće je da čak dođe i do prodaje pojedinih hala na Pofalićima.






 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.