ZAKLJUČAK Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

Šarović: Usvojena odluka vrlo važna za privredu BiH

Prema njegovim riječima, informacija je bila vrlo sadržajna, opširna, a bilo je i određenih zaključaka

Fena
05.11.2018 16:55

Foto: Arhiv

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović nakon sjednice Vijeća ministara BiH kazao je danas novinarima da je prošla Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH. 

Prema njegovim riječima, informacija je bila vrlo sadržajna, opširna, a bilo je i određenih zaključaka.

- O njima ćete se moći informirati na stranici Vijeća ministara BiH. Ne bi bilo uredu da ja sada komentiram zaključke mog kolege Dragana Mektića, koji će, vjerovatno, iskoristiti priliku da o tome govori narednih dana - naveo je ministar Šarović.

Kazao je da je Vijeće ministara BiH dalo garancije na kredit za dio autoputa u RS, u rejonu Doboja. Garancije iznose 70 miliona eura.

Govoreći o tačkama dnevnog reda koje se tiču resora na čijem je čelu, ministar je naveo da je nakon pripreme od nekoliko mjeseci i čekanja na sjednicu Vijeća ministara BiH, danas usvojena odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za repromaterijal koji koristi bh. privreda za finalne proizvode koji su namijenjeni za izvozno orijentirane kompanije.

- To je šesta po redu odluka, vrlo važna za cijelu privredu BiH. Pripremljena je u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom, komorom u RS, federalnom komorom i komorom Distrikta Brčko. Mislim da je jedna od važnijih odluka koja pomaže izvozno orijentiranim kompanijama da budu konkurentnije, da mogu efikasnije i jeftinije da posluju, jer nabavljaju repromaterijal koji se ne proizvodi u BiH i ugrađuju ga u finalni proizvod - naveo je ministar Šarović.

Dodao je da na taj način, ne plaćajući dodatne dažbine, mogu da se izbore na tržištu. To su iskoristile mnoge kompanije u oblasti tekstilne, hemijske, prehrambene industrije, odnosno poljoprivredni sektor, mašinska industrija i neki drugi koji su iskoristili ovu pogodnost i na taj način osigurali mogućnost da nabavljaju repromaterijal jeftinije nego što je to bilo do sada.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić je, govoreći o prijedlogu odluke o dodjeli dozvola telekom operaterima za 4G mrežu, kazao da je to ministarstvo dostavilo Vijeću ministara usaglašen prijedlog odluke zajedno s RAK-om i nadležnim entitetskim ministarstvima.

- Međutim, bio je malo sporan finanasijski aspekt ove odluke i ministri su tražili da Ministarstvo na jednu od sljedećih sjednica dostavi tekst cijena dozvola u zemljama u okruženju. To ćemo uskoro uraditi i dostaviti na neku od sljedećih sjednica. Nadam se da će to biti usvojeno i da će BiH izaći iz te ''komunikacione crne rupe'', kako nas nazivaju u medijima - kazao je Dalipagić.    

NA VRH