PORUKE Nakon pisma predsjednika manjeg bh. entiteta

Austrijski ambasador u BiH Martin Pamer odgovorio Dodiku

Avaz.ba
07.11.2018 12:28

Austrijski ambasador u BiH Martin Pammer odgovorio je predsjedniku RS Miloradu Dodiku, koji je javno saopćio da je odbio susret s njim, "jer je kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH činio sve da do željene saradnje ne dođe".

Na početku pisma, Pamer je čestitao Dodiku na izbornoj pobjedi za člana Predsjedništva BiH i poželio mu uspjeha na novoj funkciji.

- Austrijska ambasada je oduvijek, pa tako i za vrijeme mog mandata od 2013. godine, radila na opsežnoj izgradnji i učvršćivanju bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije i svih naših građana. Posebno bitno nam je pri tome bilo razumijevanje i saradnja među narodima na različitim poljima. Samo u Godini kulture Austrija - BiH u 2016. godini smo u cijeloj zemlji, dakle i u Republici Srpskoj, realizirali veliki broj projekata, npr. u Banjoj Luci, između ostalog, u Muzeju savremene umjetnosti RS, i na drugim mjestima. Također smo se trudili da izgradimo ekonomske veze, što vrlo dobro pokazuje i prisustvo austrijskih firmi u Derventi i Prijedoru odnosno tamošnje novootvorene produkcijske hale. Vi, nažalost, nikada niste prisustvovali niti jednoj od manifestacija Austrijske ambasade - naveo je Pamer.

Istaknuo je da je primoran istaknuti da se Dodikovo poštovanje prema Austriji, koje je spomenuto u pismu, ne očituje u praksi.

Pamer je kazao Dodiku da retorika i dovođenje u pitanje državnog jedinstva BiH proizvode nesigurnost i strah, naročito i kod potencijalnih austrijskih investitora".

- Kao što znate, vlada Republike Austrije podržava proces pristupanja BiH Evropskoj uniji, koji, međutim, zahtijeva državni integritet i funkcionalnost. Vašu tvrdnju da sam "ja favorizirao bošnjačku politiku" s odlučnošću odbacujem i istu moram korigirati jer sam uvijek zastupao zvaničnu poziciju austrijske vlade. Mada sporedno u ovom kontekstu, ali ipak neophodno, moram korigirati i Vaš prikaz incidenta u Trebinju: isti se uopće nije dogodio onako kako ste Vi prikazali, nego je tačno sljedeće: tokom turističke posjete Trebinju sam prilikom fotografiranja zgrade nekadašnje k. u. k. željezničke stanice verbalno napadnut da je navodno potrebna dozvola za fotografiranje. Vaša, kao prijetnja izražena obavijest da ćete austrijske državne organe obavijestiti o mom radu u Sarajevu me ostavlja ravnodušnim. Unaprijed sam svoje nadređene obavijestio o Vašem dopisu i mom odgovoru, te ću i dalje, kako mi posao nalaže, izvještavati o Vašim izjavama i Vašim aktivnostima u Bosni i Hercegovini - navodi Pamer.

Na kraju je naglasio da se s odlučnošću, kako sadržajno tako i formalno, suprotstavlja njegovim, ponovo iskazanim, neopravdanim napadima na visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH a Valentina Incka (Inzko), "koji se zalaže za prosperitet i napredak u Vašoj zemlji".

- A moram skrenuti pažnju i na Vaše besprimjerne napade u prošlosti na predstavnike i drugih država u BiH, kao npr. SAD ili Francuske, koji štete kako ugledu države BiH tako i ugledu entiteta Republika Srpska - stoji u pismu Pamera.

Oglasi

NA VRH