SARAJEVO Preporuka EU kroz izmjene Poslovnika

Na sjednici VSTV-a usvojeni ključni obrasci: U decembru moguć izbor glavnog državnog tužioca

M. AŠČIĆ
08.11.2018 13:33

Foto: Avaz

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeće BiH (VSTVBiH) usvojili su danas na sjednici u Sarajevu obrasce za obavljanje intervjua koji su bili preduvjet za izbor i imenovanje nosilaca pravosudnih institucija u BiH. 

Usvajanjem ovih obrazaca faktički znači da je odblokiran proces imenovanja glavnog državnog tužioca, čije je mjesto ostalo upražnjeno još od septembra 2016. godine, kada je s ove pozicije smijenjen kompromitirani Goran Salihović.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazao je novinarima da je nakon usvajanja obrazaca, ali i ranijih kriterija za zakazivanje intervjua s kandidatima koji su konkurirali za izbor glavnog tužioca, potrebno obaviti i testno intervjuiranje. Kao što je poznato, usvajanje obrazaca bila je preporuka EU kroz izmjene Poslovnika VSTV-a.

On je mišljenja da bi na sjednici koja je zakazana za decembar ili eventualno januar iduće godine mogli dobiti glavnog državnog tužioca.

Tegeltija je potvrdio da članovi VSTV-a, kao ni on uopće nisu pod pritiskom kada je u pitanju izbor za ovu poziciju te da nema nikakvih lobiranja.

NA VRH