PROPISI

Zašto Vijeće ministara BiH ne štiti čelnike pravosuđa?

Na posljednjoj sjednici VSTV-a usvojeni i zaključci, a jedan od njih glasi da „pitanja sigurnosti i zaštite članova VSTV-a nisu uređena nijednim propisom“

Neophodno osigurati uvjete da sudije i tužioci ne moraju razmišljati o svojoj sigurnosti. Arhiva

Piše: E. HALIMIĆ

8.9.2018

O valu prijetnji koje su u posljednjih nekoliko mjeseci upućene sudijama i tužiocima u BiH raspravljalo je i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH. Na posljednjoj sjednici, na kojoj je o ovoj temi usvojeno čak devet zaključaka, potpredsjednik VSTV-a Selim Karamehić kazao je da jedino Vijeće ministara može donijeti odluku o zaštiti nosilaca pravosudnih funkcija.

Među usvojenim zaključcima je i da „pitanja sigurnosti i zaštite članova VSTV-a nisu uređena nijednim propisom“.

Trenutni zakoni

Prema važećim zakonskim rješenjima, Vijeće ministara zaduženo je da, ako je nekom sudiji ili tužiocu ugrožena sigurnost, donese odluku kojom bi bila dodijeljena zaštita toj osobi. Ali, indikativno je da Vijeće ministara, sa SDA-ovim premijerom Denisom Zvizdićem na čelu, to nikad nije ni razmatralo.


Zvizdić: Nije učinio ništa da bi zaštitio pravosuđe. Arhiva

Prijetnje smrću upućene su u posljednjih nekoliko mjeseci predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji te potpredsjednicama Jadranki Lokmić-Misirači i Ružici Jukić. Da na meti nije samo VSTV, dokazuju i prijetnje upućene predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu, a prije nekoliko dana prijetnje je dobio i državni tužilac Miroslav Janjić.

Stručnjak u oblasti prava i advokat Davor Martinović kaže za „Avaz“ da ovo pitanje prije svega treba sistemski urediti, a ne prepuštati nekim ad hoc odlukama.

 - Vrlo je teško govoriti o ovako osjetljivim temama, a i VSTV je savjetovao da se ubuduće ne objavljuju u javnosti, već da se sve pokuša završiti kroz institucije sistema – istakao je Martinović.


Martinović: Eliminirati postojanje mogućnosti za prijetnje. Arhiva

Preventivno djelovati

Dodao je da bi, bez obzira na to, za svaku državu bilo dobro da eliminira postojanje mogućnosti za prijetnje.

 - To je moguće urediti jedino zakonskim rješenjima koja će preventivno djelovati. Apsolutno je poželjno imati takav okvir koji bi zaštitio nosioce najviših pravosudnih funkcija, kako oni ne bi morali razmišljati o svojoj sigurnosti i da se mogu posvetiti provođenju zakona u našoj državi – pojasnio je Martinović.

Prema njegovim riječima, ne postoje posebni zakoni koji reguliraju zaštitu pravosuđa, ali on smatra da bi se trebala napraviti analiza.

Salihović je imao zaštitu

 - Bivši državni tužilac Goran Salihović imao je zaštitu, mi advokati bili smo svjedoci da su oko njega uvijek išli neki ljudi koji su ga štitili. To smo mogli vidjeti kada smo dolazili na sud, a to je ipak pitanje procjene nadležnih sigurnosnih agencija i ministarstava – kazao je Martinović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.