NEVJEROVATNO

Centralna banka platila i zamjenu šahtova!

S. NUMANOVIĆ

8.11.2018


Tačno 22.117,68 KM Centralna banka Bosne i Hercegovine obavezala se isplatiti sarajevskoj firmi „Mibral“ na ime ugovora o rekonstrukciji šahtova te finansijske institucije. Šahtovi se nalaze u Dalmatinskoj ulici. Centralna banka, inače, adresu ima na obližnjoj Titovoj ulici.

Više je nego nejasno kakav je posao u pitanju. To tim više što je ugovor sklopljen pregovaračkim postupkom, „bez objave obavijesti o nabavci“, kako se navodi u dokumentaciji koju posjeduje „Dnevni avaz“.

Nema odgovora

Budući da objave o nabavci nema, na internetu smo našli da najskuplji šaht, armiran, košta 150 KM. Ispada da je Centralna banka, kada se odbije PDV, zamijenila nekih 130 šahtova! Teško da ih u cijeloj ovoj strmoj sarajevskoj ulici ima toliko, a još teže da su svi morali biti zamijenjeni.

Poslali smo, naravno, upit u CBBiH o čemu se radi, ali do zaključenju ovog izdanja „Dnevnog avaza“ odgovore nismo dobili. I to postaje praksa banke.

Doduše, rukovodstvo ove državne institucije prezauzeto je krupnijim poslovima da bi se moglo baviti odgovaranjima na pitanja o šahtovima. Nedavna poplava valjda se više neće ponoviti. U međuvremenu, rukovodstvo CBBiH pripremilo je desetine miliona KM koje bi utrošilo u kupovinu ili nabavku nove zgrade za sarajevsku poslovnicu.

U centrali su već bili i notari, koji bi trebali odraditi svoj dio posla. I ništa ne bi bilo čudno da CBBiH već duže od dvije decenije nema sarajevsku, kao i paljansku jedinicu. Zgrada sarajevske filijale banke tik je uz Dalmatinsku. Kako i treba, lijepo je uređena i odaje moć banke. No, rukovodstvo CBBiH odlučilo se za novi objekt. Već je odvojeno više od pet miliona KM samo za kupovinu zemljišta. Plus, pripremljeno je i nekoliko stotina hiljada maraka za izradu arhitektonskog rješenja.

Mir u kući

Navodno, „zarad mira u kući“, slično će se raditi i na Palama. Iako i tamo postoji zgrada CBBiH već par decenija, investirat će se i u taj dio BiH!

Pitali smo CBBiH zašto provode te aktivnosti, koja je ukupna vrijednost, gdje će biti sarajevska filijala i šta će uraditi s već postojećom filijalom... Bez odgovora. Naši sagovornici u banci tvrde da je sve već davno završeno. Sarajevska filijala trebala bi se nalaziti u parku Hastahana. Poslovi će se dodijeliti, ako već nisu, firmama bliskim SDA. A iz SDA je došao i guverner CBBiH Senad Softić.

Oprana fasada i izbrisan minus

Zgrada CBBiH nedavno je bljesnula. Metodom direktne pogodbe odabrana je firma koja je oprala fasadu. Posao je plaćen, kažu, 24.000 KM. Svjetlo je obasjalo i novi izvještaj o poslovanju banke za prvih devet mjeseci ove godine.

Višemilionskog minusa iz juna više nema. Prihodi od kamata znatno su porasli...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.