BIH

Pošte i ministarstva formirat će tim koji će riješiti problem

Iz bh. poštanskih preduzeća negirali da je riječ o bilo kakvoj nelegalnoj naplati

Pošte tvrde da rade prema međunarodnim propisima

M.R.S.

8.11.2018

Informacija o tome da sva tri javna poštanska operatera nelegalno naplaćuju dodatne poštarine povučena je s dnevnog reda jučerašnje sjednice Vijeća ministara BiH dok ne budu obavljene sve konsultacije s tim operaterima i Agencijom za poštanski promet BiH.

Povlačenje informacije zatražili su „BH Pošta“, HP Mostar i „Pošte Srpske“, ali i entitetska ministarstava prometa i komunikacija uz obrazloženje da ova informacija nije obrađena na potpun i kvalitetan način.

Prema informaciji, pošte naplaćuju 1,8 KM na obične pošiljke koje pristižu u BiH. Riječ je uglavnom o internetskim narudžbama iz Kine.

Pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH Vlatko Drmić ranije je pojasnio da je na takve pošiljke pošiljalac platio poštarinu te da je naši operateri ne bi smjeli dodatno naplaćivati, a u skladu sa Svjetskom poštanskom konvencijom.

Iz bh. poštanskih preduzeća negirali su da je riječ o bilo kakvoj nelegalnoj naplati. Naglasili su da pošiljke koje sadrže robu moraju imati bar kod i da je to propisano aktima Svjetske poštanske unije, a zapravo prispijevaju bez njega te time ni plaćena poštarina nije adekvatna.

Napominju da ni oni ne mogu u inozemstvo slati ovakve pošiljke bez bar koda.

- Problem treba alocirati u inozemstvo, u države koje potiču postupanje mimo pravilnika Svjetske poštanske unije – stava su u HP-u Mostar.

U „BH Pošti“ naglasili su da će biti formiran tim predstavnika sva tri javna poštanska operatera i ministarstava komunikacija i prometa da se riješi ovo pitanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.