ANALIZA

Lažna maslinova grančica u kljunu jastreba Bakira

Nekakva Božija pravda je da ostane usamljen u mutnoj baruštini SDA, gdje će narednih mjeseci u strahu iščekivati koji će ga od preostalih SDA-ovih krokodila pojesti

Izetbegović: Godinama je vrijeđao, lagao i šikanirao svoje oponente

Piše: Fadil MANDAL

9.11.2018

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, skinuo je plašt osvjedočenog političkog jastreba i grabežljivca. U intervjuu za jedan ovdašnji portal, bez imalo ustručavanja i obzira prema ljudima koje je u izbornoj kampanji, ali i ranije, nazivao izdajnicima, pakovao im montirane optužnice, prijetio zatvorima i grubo ih vrijeđao, Izetbegović se preodjenuo u goluba mira s maslinovom grančicom u kljunu. 

Grč na licu

On sada nudi unutarbošnjačko i ideološko pomirenje svima, od SDP-a i DF-a, do SBB-a, Naše stranke i stranaka koje su osnovali Senad Šepić, Dino Konaković, Mirsad Kukić...

Jasna je pozadina ovakve neprirodne transformacije. Ona dolazi u danu kada je u Sarajevu i Zenici dogovoreno formiranje vlasti bez SDA. Stranke ljevice i stranke centra prethodno su dogovorile principe buduće saradnje i skupštinsku većinu u Tuzli, a vrlo će brzo isti posao biti završen u Goraždu i Bihaću.

Tako će u pet kantona SDA u naredne četiri godine biti u opoziciji, a sve su prilike da je isto čeka na federalnom i državnom nivou. Niko više ne želi koalirati s Bakirovom strankom i to svakako izaziva grč na licu čovjeka koji je u izbornoj noći govorio o trijumfu SDA i propasti ostalih stranaka.

Batina ima dva kraja, kaže stara narodna mudrost. Bakir Izetbegović godinama je proganjao i istjerivao oponente unutar SDA, šikanirao i blatio svoje političke konkurente, samouvjereno postavljao kriminalne temelje feudalne vlasti pet izabranih familija, računajući da će našim životima gospodariti i upravljati još najmanje stotinu godina.

Sada se to sve ruši kao kula od karata, a njegov neiskreni i iznuđeni poziv na pomirenje i saradnju nema više ko da čuje. Poučeni ranijim iskustvom, SDP, SBB, DF, Naša stranka, Nezavisni blok, Narod i pravda, A-SDA i PDA sigurno neće nasjesti na zov sirene koja je u tamne političke dubine odvukla i nekad moćnu Stranku za BiH i njenog osnivača Harisa Silajdžića.

 Potrošeni krediti 

Poput epskog junaka Marka Kraljevića, i lažni car Bakir mali prekasno dolazi na mjesto odsudne bitke i odluke. Potrošio je sve svoje kredite i pljunuo je u svaku ruku koja mu je nudila iskrenu saradnju i pomoć.  

Nekakva Božija pravda je da ostane usamljen u mutnoj baruštini SDA, gdje će narednih mjeseci u strahu iščekivati koji će ga od preostalih SDA-ovih krokodila pojesti.

 Strah od poraza na Kongresu SDA

Gubitak vlasti u kantonima, Federaciji i na nivou BiH, za Bakira Izetbegovića ne predstavlja samo običan odlazak u opoziciju. Za njega lično, takav razvoj situacije znači i izvjestan gubitak mjesta predsjednika SDA na Kongresu stranke koji je predviđen za proljeće naredne godine. Već se sada unutar SDA javljaju glasovi koji pitaju zašto je stranka dovedena u situaciju da niko s njom ne želi sarađivati i kolika je osobna odgovornost Izetbegovića za takvo stanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.