LJUDSKOST

Za dva mjeseca supružnicima Dželilović napravili novi dom

Džemka Dželilović i njen bolesni suprug Fuad godinama živjeli u trošnoj kući od gline koja se počela raspadati

Sinanović s Dželilovićima: Uskoro useljenje u novu kuću

N. V.

9.11.2018

Nevolja nikad ne dolazi sama, kaže se u narodu. To su na najgori mogući način osjetili supružnici Džemka i Fuad Dželilović (58) iz Kruščice kod Viteza, koji su godinama živjeli u trošnoj kući od gline.

Lijekovi i drva

- Moj Fuad dva je puta teško ranjen u ratu. Imali smo ranije devet maraka invalidnine pa su je, kada je rat završen, povećali na 50, i tu je stalo. Ja pletem vunene čarape pa tako lijekove sebi kupujemo... Ponekad mi svijet u ramazanu da vitre pa kupim namirnice, drva, jer muž ne može ići u šumu – kaže Džemka Dželilović.

A onda je prije nekoliko godina postalo još gore: Fuad je dobio karcinom grla i izgubio moć govora, a zemljana kuća u kojoj su živjeli bukvalno se počela raspadati. Apel za pomoć Dželilovićima uputila je prije dva mjeseca, putem Facebooka, Nevladina organizacija „Izvor mladosti“ iz Viteza.

- Prvi nam se javio Sabahudin Sinanović iz Doboj-Juga, koji je odmah uplatio 5.000 KM. Nakon što je stara kuća srušena, on je poslao i mehanizaciju koja je izvršila zemljane radove - govori Asmir Dželilović, predsjednik NVO „Izvor mladosti“.

Sabahudinu Sinanoviću ovo nije prvi put da iz vlastitog džepa pomaže ljudima koji su u potrebi. On kaže da to nije pitanje mozga, već srca.

- Vidio sam da su Dželilovići bolesni i da žive u kući po kojoj trče pacovi. Šta ima tu više da se priča? Ne smije se stati s izgradnjom kuće. U slučaju da zatreba, mene mogu pozvati u svako doba dana i noći – ističe Sinanović.

Još darova

Džemka je presretna i ne krije suze radosnice, jer suprugu i njoj napokon stižu bolji dani.

- Sabahudinu ne treba drugi hadž, ne mogu mu dovoljno zahvaliti, evo tri dana ne spavam - govori ona te moli da „preko novina zahvali i Asmiru i Murisu Dželiloviću, koji su joj sve ovo potjerali, kao i svim drugim donatorima“.


Asmir Dželilović: Uputili apel za pomoć

Za desetak dana Fuad i Džemka Dželilović uselit će se u novu kuću. Na naselje će dobiti još darova. Od koga? Zna se - od Sabahudina Sinanovića.

Humanista godine

Dugogodišnji humanitarni rad Sabahudina Sinanovića nije ostao nezapažen. U Visokom su mu nedavno na jednoj manifestaciji dodijelili specijalno priznanje „Humanista godine“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.